Американският президент Джо Байдън оповести вчера освобождаването на по 1 милион барела суров петрол дневно от стратегическия резерв (SPR) на САЩ в следващите шест месеца. Очаква се първите барели да бъдат пуснати на пазара през май. Ройтерс обяснява каква е целта на тази мярка.

Охлаждане на пазара

Мярката е пряко следствие на руската инвазия в Украйна, засилила нестабилността на петролните пазари и покачила рязко цената на черното злато на световните борси.

Освобождаването е най-голямото досега в историята и възлиза на общо 180 милиона барела, което е равно на световното потребление на петрол за два дена.

САЩ освобождават петрол от стратегическия си резерв за трети път през последните шест месеца.

Същевременно администрацията предвижда санкции за петролни компании, които не ползват находища, кладенци и концесии, върху които са придобити права. 

Намеса на Международната агенция по енергия

Възможно е в петък, 1 април, Международната агенция по енергия (МАЕ), в която освен САЩ членуват още 30 развити страни, но не и Русия, да обяви, че също освобождава петрол от стратегическия си резeрв.

На 1 март МАЕ оповести за четвърти път в своята история освобождаване на петрол от резерва си. Става дума за 60 милиона барела, което е най-голямото в историята на организацията.

Като част от този ход САЩ обявиха пускането на 30 милиона барела от своя резерв.

През ноември 2021 г. Вашингтон обяви в тандем с Китай освобождаването на 50 милиона барела, но стъпката не даде резултат, тъй като цените продължиха да се покачват поради нарасналото търсене в резултат на икономическото възстановяване след пандемията от Ковид-19.

Защо е създаден стратегическият резерв?

САЩ създадоха стратегическия си резерв през 1975 г., след като наложеното през 1973 г. арабско петролно ембарго рязко повиши цените на горивата и нанесе удар на световната икономика.

Президентите на САЩ са използвали резерва досега, за да успокоят петролните пазари по време на войни или когато петролната инфраструктура край бреговете на Мексиканския залив е понесла щети при преминаването на ураган.

Какво съдържа резервът?

В момента резервът на САЩ съдържа около 586 милиона барела петрол, разположени в няколко десетки естествени хранилища в четири строго охранявани места недалеч от бреговете на Луизиана и Тексас. Страната освен това поддържа малък резерв от нафта и бензин в североизточната част на САЩ.

Как петролът ще стигне до пазарите?

Тъй като е разположен в близост до големите американски рафинерии и петрохимически комплекси, резервът на САЩ може да пуска на пазара до 4,4 милиона барела дневно. По-малко от две седмици са необходими, за да бъде приведена в действие президентската заповед и първите барели да бъдат извадени на пазара, според министерството на енергетиката.

Ако петролът се продава, министерството провежда онлайн търгове, в рамките на които енергийните компании наддават, за да се сдобият с желаните барели.

Ако се провеждат суапови сделки, компаниите получават петрол, но са задължени след предварително определен период да го върнат заедно с лихвите.

Освен през последните шест месеца американските президенти са разрешавали спешни продажби от стратегическия резерв още три пъти - през 2011 г. по време на размириците в Либия, през 2005 г. след преминаването на урагана Катрина и през 1991 г. по време на Първата война в Залива.

Суапови сделки са били разрешавани по-често, като последната такава е от септември 2021 г. след преминаването на урагана Айда.

Кои други страни поддържат стратегически резерв?

САЩ притежават около половината световни стратегически петролни резерви. Заедно с останалите страни членки на МАЕ, сред които са Великобритания, Германия, Япония и Австралия, те са задължени да гарантират резерв, който да се равнява на 90 дни нетен петролен внос.

Япония разполага с най-големите резерви след САЩ и Китай.

Китай, който е асоцииран член на МАЕ и вторият най-голям потребител на петрол в света, създаде своя стратегически резерв преди 15 години, а през септември 2021 г. проведе първия търг на петрол от него.

Друг асоцииран член на МАЕ - Индия, третият най-голям вносител и потребител на петрол в света, също поддържа стратегически резерв.

Държавните резерви от петрол на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), голяма част от които са членки и на МАЕ, през януари са възлизали на 1,2 милиарда барела.

Как ще действа ОПЕК

Страните членки на ОПЕК и партньорите им, с които общо съставят ОПЕК+, се разбраха на министерската си среща в четвъртък, 31 март, да увеличат добива с 432 000 барела на ден от май.

Увеличението е скромно на фона на засиленото търсене и е в подкрепа на високите цени, посочва Асошиейтед прес. САЩ разкритикуваха скромното увеличаване на добива.

Същевременно техническият комитет на ОПЕК+ прогнозира, че пазарът на петрол през 2022 г. ще се сблъска с по-голям от очакваното излишък на доставките, средно 1,3 милиона барела дневно, при предишна прогноза от 1,1 милиона барела дневно.

Според документа прогнозата за ръст остава 4,2 милиона барела дневно, което в абсолютно изражение означава потребление от 100,9 милиона барела дневно.