Президентът на САЩ Джо Байдън може да се позове на закон за отбраната от времето на Студената война още тази седмица, за да насърчи добива на редки метали, необходими за производството на батерии за електрически превозни средства. Това съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на два източника, запознати с въпроса.

Очаква се такова нареждане съгласно Закона за отбранителното производство (Defense Production Act - DPA) да помогне на компаниите да получат правителствено финансиране за нови проекти по добив на литий, никел и други метали, влагани в производството на батерии за електромобили, или да направят съществуващите съоръжения по-продуктивни.

Средствата (правителственото финансиране) няма да бъдат използвани за разработване на нови мини или закупуване на минерали за държавния резерв, нито позоваването на DPA ще позволи на минната индустрия да заобиколи регулаторните (разрешителните) режими. Засега не става ясно колко средства могат да бъдат отпуснати от държавата.

Местното издание Saint Louis Post цитира свой източник, запознат с плановете на Белия дом, да казва, че добивът ще се осъществява при строги екологични и трудови стандарти, въпреки че някои демократи в Конгреса имат притеснения, защото минният сектор се регулира със 150-годишен закон.

Икономическата програма на Байдън дава приоритет на борбата с изменението на климата и стимулирането на местното производство, като се използват електрически превозни средства, отбелязва Ройтерс. От администрацията на президента заявиха, че националната сигурност е била уязвена от зависимостта от изкопаеми горива от други страни, включително Русия, която също е водещ производител на никел.

Наред с това по-голямата федерална подкрепа за алтернативи на изкопаемите горива би намалила влиянието на руския президент Владимир Путин и на други държавни лидери по въпроси от значение за националната и икономическа сигурност на САЩ, въпреки че отразява дългосрочна игра, а не незабавен отговор на икономическите щети, причинени от войната в Украйна.

Миналия месец Байдън изрази подкрепа за разработване на нови мини в САЩ, но изтъкна, че те трябва да са от полза за местните общности, а не да навредят на околната среда. Президентът каза също, че Пентагонът ще увеличи запасите си от някои метали, необходими за електромобилите, план, който вероятно ще изисква внос на нужните суровини поради недостатъчен добив в САЩ.

"Трябва да гарантираме, че осигуряваме материалите, необходими за икономиката на чистата енергия по начин, който отговаря на нашите силни стандарти за опазване на  околната среда, труда, ангажираността на племената и не ни оставя да разчитаме на ненадеждни и неустойчиви чужди вериги за доставки", отбеляза един от източниците на Ройтерс. 

Осигуряването на достатъчно суровини за производството на батерии за електрически превозни средства е основна пречка, като миннодобивът в САЩ е изправен пред строги регулаторни препятствия и конфликт с околната среда. Байдън блокира предложението за разработване на медна мина в Минесота по-рано тази година и администрацията му засилва проверките върху други подобни предложения.

Националната минна асоциация (National Mining Association - NMA) заяви, че очакваното нареждане на Байдън може да има ограничен обхват, но ще изпрати силен сигнал до световните пазари.

"Освен ако не продължим да надграждаме това действие... рискуваме да подхраним доминацията на минералите на геополитически съперници", каза Рич Нолан, президент на NMA.

Ръководители от индустрията отбелязаха, че решението показва, че Байдън приема сериозно назряващия недостиг на доставки и признаха, че са нетърпеливи за подробности за това как Байдън ще използва DPA, за да увеличи местния добив на метали, необходими за производството на електромобили.

"Това е добър сигнал и ние се радваме за това", каза Джеймс Калауей, председател на Ioneer, която разработва мини за добив на литий и бор в Невада.