Американският президент Джо Байдън публикува проект за бюджетен план за фискалната 2023 година, в който залага по-високи данъци за богатите, по-ниски дефицити на федералните власти и по-голямо финансиране за секторите сигурност, образование, обществено здравеопазване и жилищна политика. Това съобщиха световните агенции.

Байдън предлага общо 5,8 трилиона долара федерални разходи през фискалната 2023 г., започваща през октомври. Това е по-малко от предвиденото да бъде изразходвано през текущата финансова година, преди законопроектът за допълнителните разходи да бъде подписан по-рано през март, припомня Асошиейтед прес.

Планираният дефицит в новия бюджетен план е 1,15 трилиона долара.

Бюджетът предвижда инфлация от 4,7 процента за настоящата година и 2,3 процента през 2023 г., което ще бъде спад в сравнение със 7 процента през 2021 година.

За сектор "отбрана" ще бъдат отделени 795 милиарда долара, като 6,9 млрд. долара ще бъдат насочени към европейската инициатива за сдържане, за НАТО и за борба с руската агресия, както и 1 млрд. долара за Украйна, допълва Франс прес. 915 милиарда долара ще бъдат изразходвани за вътрешни правителствени програми, а останалата част от разходите ще отиде за задължителни плащания като социално осигуряване, здравноосигурителни програми и обслужване на годишните дългови и лихвени плащания по държавния дълг.

Предлаганите по-високите данъци ще увеличат приходите на хазната с 361 милиарда долара за период 10 години и ще се прилагат само за най-богатите 0,01 процента от домакинствата. Предложеният план включва още 1,4 трилиона долара приходи, събрани през следващото десетилетие чрез други данъчни промени.

Сред данъчните промени е и увеличение до 28 процента на корпоративния данък и покачване на индивидуалните ставки, като най-високата ще стане 39,6 процента.

Предложението включва минимум 20 процента данък за домакинствата с доходи от и над 100 милиона долара, подобно на предложението, което демократите започнаха да обсъждат в Конгреса в края на миналата година.

"Бюджетите са изявяване на ценности", каза Байдън и допълни че бюджетният план, който публикува, изпраща ясно послание, че "ние ценим фискалната отговорност, безопасността и сигурността у дома и по света, както и инвестициите, необходими за да продължим справедливия си растеж и да изградим по-добра Америка".

Бюджетът на Байдън предвижда намаляване на годишните дефицити с повече от 1 трилион долара през следващото десетилетие. Тези намаления ще бъдат постигнати до голяма степен чрез по-високи данъци и спиране на разходите по програмите за подпомагане, свързани с епидемията от коронавирус.

В основата на бюджетния план е прогнозата, че икономиката ще се върне към нормалното си състояние през следващата година след безпрецедентните разходи, свързани с пандемията и инфлацията.