Германски екоактивисти тази сутрин влязоха с взлом във въглищна електроцентрала в провинция Северен Рейн-Вестфалия в знак на протест срещу плановете за пускане на новото съоръжение през лятото, предадоха ДПА и Франс прес, на които се позова БТА.

По данни на полицията на мястото е имало 120 души, като протестиращите са нахлули в централата "Дателн 4" през разбит портал.

Германското активистко движение "Енде геленде" съобщи за 150 участници, някои от които са развявали плакати.

Предвижда се 1100-мегаватовата централа да започне да захранва с електричество националната мрежа това лято.

Защитниците на околната среда се противопоставят на плана, в момент когато Германия се стреми да премине към възобновяеми енергийни източници и постепенно до 2038 година да се откаже изцяло от старите и по-замърсяващи централи на въглища.

Затварянето на централите ще започне на 31 декември 2020 година с комплекс в рейнския басейн. Правителството е преценило, че е по-добре да спре по-замърсяващи стари съоръжения, отколкото да отмени пускането в експлоатация на "Дателн 4", отбелязва АФП.

Проектозаконът за излизане от въглищата бе приет в сряда на заседание на министерския съвет въпреки критиките на екоорганизациите, според които предвиденото темпо не е достатъчно бързо.