Повечето държави от ЕС ще премахнат ограниченията за пресичане на вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца. Това съобщи Терезия Грас от хърватското Министерство на вътрешните работи като представител на председателството на Съвета на ЕС след днешната видеоконференция на европейските вътрешни министри.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон добави, че се очаква от началото на юли да се пристъпи към постепенно отваряне на външните граници на ЕС за несъществени пътувания. Тя настоя държавите от ЕС да не дискриминират на границата пътниците според тяхната националност.

Йохансон допълни, че следващата седмица Европейската комисия ще препоръча външните граници да останат затворени до края на юни, тъй като според действащото решение ограниченията биха отпаднали в средата на месеца. Тя поясни, че няколко държави са настояли за краткосрочно удължаване на тези ограничения.

Франция е една от страните, които е предложила отварянето на вътрешните граници на ЕС от 1 юли.

"Франция в петък по време на съвета по вътрешни работи на Евросъюза ще направи предложение да бъдат отворени границите в Шенгенската зона от 1 юли", каза вчера френският държавен секретар за външните работи Жан-Батист Льомоан пред телевизия Бе Еф Ем.

Той отбеляза, че "по въпроса за отварянето на границите е нужна координация". "Ние констатираме, че в Шенгенската зона и сега има голямо съвпадение на мненията за отмяната, например от 15 юни, на контрола, който беше въведен. Три четвърти от страните-членки се придържат към такъв подход", каза държавният секретар.

Льомоан допълни, че също така "ще бъдат обсъдени мерките, които могат да прилагат страните, които не влизат в Шенгенската зона". "Срокът от един месец до 1 юли ще ни позволи да се подготвим добре. Възможно е да бъде съставен списък от страни, които ще въведат определени контролни мерки или ограничения във връзка със съществуващото равнище на епидемията", заяви Льомоан.

Коя страна вече се отвори и за кого

Гърция

Гърция съобщи, че от 15 юни ще отвори границите си за граждани на 15 страни, сред които и Сърбия.

Чехия

Правителството на Чехия реши изцяло да отвори границите си със съседите си Австрия и Германия и да допусне неограничено пътуване от и до Унгария от днес на обед. Чехите планират да върнат неограниченото влизане от над 20 европейски страни от 15 юни. Пристигащи пътници от страни, където епидемията от новия коронавирус продължава да е силно разпространена, трябва да представят отрицателна проба за Ковид-19 или да се подложат на карантина. 

Словакия

Словакия от днес допуска на територията си пътници от Австрия и Унгария. На събитие на австрийската граница словашкият премиер Игор Матович символично скъса ненужния вече документ за влизане - доказателство за направен тест за коронавирус.

На подобно събитие на унгарската граница пък Матович се появи публично без предпазна маска за първи път от 21 март. Прекрачвайки границата той възкликна: "Стъпвам на унгарска територия и внезапно усещам свободата".

Испания

Испанският министър на туризма г-жа Рейес Марото обяви вера, че от 22 юни отпадат всички ограничения за преминаването на границите с Франция и Португалия. Испанските власти затвориха границите за всички чуждестранни временни работници и шофьори на камиони от средата на март, когато страната въведе строга карантина, за да овладее разпространението на новия коронавирус, припомня агенцията.

Италия

От 3 юни Италия отново отвори границите си за посетители от останалата част на Европейския съюз. Посетителите от нечленуващи в ЕС страни, но са част от Шенгенската зона - като Швейцария и Норвегия, както и Великобритания, също могат свободно да пътуват до Италия. Карантинните правила продължават да важат за пътниците от останалата част от света.

 Австрия

Австрия отвори границите си със съседните страни от 4 юни, но не и с Италия. Премахваме всички свързани с коронавируса гранични и здравни проверки по отношение на седем гранични страни - това са Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Словакия, Словения, Чехия и Унгария, заяви външният министър ма Австрия Александър Шаленберг.

Германия

Германското правителство одобри отмяната на предупрежденията за пътуване за 29 европейски страни от 15 юни.

Норвегия

Норвегия обяви, че ще запази ограниченията за пристигащите на нейна територия и след 15 юни.

Балтийските страни

Всяка от трите страни - Литва, Латвия и Естония - отвориха общите си граници на 15 май, създавайки първия т.нар. "балон за пътуване" в рамките на Европейския съюз.

Трите страни позволяват влизането в тяхната обща свободна за пътуване зона на пристигащи от онези страни от ЕС, в които заболеваемостта от коронавируса е спаднала достатъчно, за да не възникне риск от нова епидемична вълна в балтийските страни, където инфекцията значително утихна.

Пътниците от други страни трябва да прекарат карантина от 14 дни, пристигайки в трите балтийски. Пътници от страни с особено висока степен на заболеваемост, като Швеция и Великобритания, не се допускат.

От следваща седмица в "балона" влиза и Полша.