От днес австрийските граници със съседните държави са отворени, но с изключение на границата с Италия. Това предизвика острата критика на външния министър Луиджи Ди Майо, според когото това решение нарушава европейския дух и вреди на Европа и на общия пазар.

Самата Италия отвори от 3 юни границите си.

Но както съобщават медиите, след разговор със своя австрийски колега Александър Шаленберг, който обяви решението на австрийското правителство, Ди Майо е оптимист, че Австрия ще премисли решението си да не отваря границата с Италия. Австрийските власти са изразили готовност да проверят епидемиологичните данни на италианското Министерство на здравеопазването, съобщи специално за БТА от Виена Цветана Делибалтова.

Мнението на Ди Майо е, че в сферата на туризма са необходими общи правила, които да гарантират свобода на пътуване на европейските граждани, и планира диплломатическа обиколка в държави от Европейския съюз, за да постигне отваряне на границите с Италия.

Остра е критиката и от италианските провинции. За шефа на провинция Трентино австрийското решение е необяснимо и изразява надежда Брюксел и италианското правителство да обединят усилия за отменяне на решението на австрийското правителство. Макар Виена да подчертава, че решението не е насочено срещу Италия, то я наказва тежко и отнема надеждата, че ще надделее солидарността.

Опозиционните депутати от националистката Лига от Южен Тирол и Трентино също упражняват натиск върху правителството за отваряне на границата.

Без да се произнесе директно по повод австрийското решение и Европейската комисия се е позовала на "принципа на недискриминация" и на препоръките за отваряне на границите. Говорител на комисията е заявил, че тя принципно не коментира мерките на страните, но е поела своята координираща роля, като ясно е посочила кои са подходящите критерии, които трябва да се вземат под внимание.

Франция - друг голям съсед, също наложи ограничения на влизащи от Италия. Поне до 15 септември ще се допускат само пътуващи с удостоверения от работодател.

Трети голям съсед - Швейцария, вече информира Италия, че смята за рано да премахне граничния контрол (от 3 юни - когато Италия премахна своя).

Четвъртият съсед - Словения, допуска влизащи от Италия (но и не само) при определени условия.