Първите полети, превозващи сезонни работници от Източна Европа до Германия, за да помогнат при събирането на реколтата въпреки затворените граници заради пандемията, пристигат днес на летищата в Берлин и Дюселдорф, информира ДПА.

Годишно в германското селско стопанство работят близо 300 000 сезонни работници, които идват предимно от Източна Европа.

Първият самолет, превозващ сезонни работници от Румъния, кацна на берлинското летище "Шьонефелд". Още два полета се очакват по-късно днес, като общият брой на пристигналите работници ще бъде около 530, според говорителка на летището. Хората ще преминат медицински преглед на летището за симптоми на коронавирус.

Други два полета, също от Румъния, се очакват в Дюселдорф.

Самолетите са наети от селскостопански компании, за да докарат работници за събиране най-вече на реколтата от бели аспержи. Очаква се сред сезонните работници да има също български и полски граждани.

Работници от Румъния, Полша и България се очаква да бъдат сред пристигналите. Полет до югозападния град Карлсруе се очаква в петък, 10 април.

Засега няма информация за броя на работниците, които ще пристигнат с полетите, извършвани от подразделението на Луфтханза (Lufthansa) Юроуингс (Eurowings).

Очаква се те да помогнат в събирането на реколтата от бели аспержи - любима пролетна храна на германците, както и с други насаждения.

Румъния разрешава на сезонни работници да напуснат страната въпреки кризата с коронавируса. Германското правителство пък миналата седмица постигна споразумение да приеме 80 000 чуждестранни сезонни работници при строги условия, разпределени по равен брой между април и май.

Засега са регистрирани общо 20 000 селскостопански работници, посочи говорителка на Юроуингс, цитирана от ДПА.

Внос на работници напук на забраната

От 17 часа местно време на 25 март германската граница всъщност е затворена за сезонните работници. Разпоредбата се отнася за работници, идващи от страни извън ЕС, Великобритания, страни от евросъюза като България и Румъния, които не са част от Шенгенската зона, както и от Полша и Австрия, които временно върнаха граничния си контрол.

Тези ограничения са "абсолютно необходими", за да се прекъсне веригата на заразяване, каза тогава говорител на правителството. Председателят на германската фермерска асоциация Йоахим Руквид обаче коментира, че забраната за влизане ще удари сериозно фермите в решаващ момент.

По полетата и във Великобритания и Испания

И в други страни разчитат на берачи от Източна Европа. Особено във Великобритания. Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, писа неотдавна в. "Гардиън". Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета - това е било предупреждението, отправено от експерти към британското правителство.

Миналата година 98 процента от берачите на плодове в Обединеното кралство са дошли отвън, по-голямата част от България и Румъния, припомня изданието.

Испанското правителство обяви в сряда, 8 април, че ще подкрепя назначаването на безработни и чужденци за осигуряване на работна ръка за земеделието. Министърът на земеделието Луис Планас посочи, че секторът се нуждае от 75 000 до 80 000 работници. Министърът предупреди, че ако реколтата не бъде прибрана, ще настъпи недостиг на пазара и цените ще скочат.

Брането на костилкови плодове, което зависи всяка година от хиляди сезонни работници от чужбина, ще започне съвсем скоро. Едновременно с това продължава прибирането на реколтата от ягоди, които задоволяват нуждите на 90 процента от европейския пазар по това време на годината.

"Не е честно българи да отидат, а като се върнат да носят зараза"

В отговор на въпрос за препоръката на ЕК за улесняване на свободното движение на сезонни работници, премиерът Бойко Борисов каза на 4 април, че сега не е момент да се разсъждава върху това, защото дори не сме в пика на болестта. "След две-три седмици може би вече ще сме в ада и не виждам смисъл сега да говорим за сезонни работници, още не сме стигнали най-лошото, бавно вървим нататък", категоричен бе Борисов.

Премиерът обаче каза, че според него не е честно българи да отидат сега да работят - например в Австрия като болногледачи, а като им приключат договорите, да се върнат, да носят зараза и да трябва да стоят под карантина, а останалите граждани на страната да трябва да плащат за това.