Премиерът Бойко Борисов свика поредното извънредно заседание за обсъждане актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавирусната криза. Пред министрите си той е подчертал, че трябва да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката. "Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите", е заявил премиерът, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е говорил за новата мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица - помощ като процент от оборота. Мярката беше предложена миналата седмица от бизнес организации.

"Използваме иновативен подход - за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса", е посочил министър Борисов. Той е пояснил, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, засегнати от противоепидемичните мерки.

"Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК", е уточнил министърът на икономиката.

Вицепремиерът Томислав Дончев е подчертал, че схемата "процент от оборота" ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН), което ще улесни максимално процедурата.

Българската стопанска камара (БСК) даде пример с Австрия, въвела пълен локдаун, където компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите - до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 - в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са на практика затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е отбелязала, че мярката "Запази ме" е започнала от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

"Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи - 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт" е посочила Сачева.

Социалният министър е информирал премиера, че са променени и условията на мярката "Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

"Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите в неплатен отпуск и децата им до 14 години, които учат от разстояние и отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец, е казала още министър Сачева.