Частичен локдаун влиза в сила от вечерта на 27 ноември 2020-а (петък). Той ще продължи до 21 декември, когато се очаква поетапно разхлабване на мерките. Това стана ясно днес след брифинг на Министерския съвет и Националния оперативен щаб. Правителството обмисля нови мерки в подкрепа главно на бизнеси и работещите в тях, които са принудени временно да прекратят дейността си.

Какви мерки предвижда държавата, за да компенсира бизнеса

"Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса по най-облекчени индикатори. Единият, от които бихме могли да ползваме, са фиксираните разходи. Това би могло да бъде процент от оборота, който компаниите са загубили за тези три седмици", обясни по време на пресконференцията министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Засега се смята подкрепата да  бъде процент от оборота, който компаниите са загубили, докато няма да работят през трите седмици, уточни той.

Министърът съобщи, че се работи върху възможността да бъдат освободени 156 млн. лева наличен ресурс от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", предвиден за други две мерки, които ще бъдат отложени. Мерките в подкрепа на бизнеса ще бъдат подпомогнати от НАП, за да стигнат те най-бързо до нуждаещите се, добави Лъчезар Борисов. Той добави, че е възможно да бъдат пренасочени още средства.

Министър Борисов каза още, че в последните дни активно се работи с представители на бизнеса, които са дали предложения за това как да бъдат компенсирани най-засегнатите сектори.

Какви мерки предложи бизнесът

Българска стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха подкрепа за постоянните разходи на предприятията. От АИКБ настояха и за отсрочване на публични задължения (каквото може би ще се обсъжда с НАП).

БСК даде пример с Австрия, въвела пълен локдаун, където компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите - до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 - в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г., отбелязаха от БСК.

Европейската комисия въведе през октомври нова мярка, която дава възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея, се казва в мярката на ЕК, която също даде като образец БСК.

Лъчезар Борисов каза още, че Българската банка за развитие е получила нотификация от Европейската комисия, така че от днес анексира договорите с банките-партньори и разширява дейността си подпомагане на бизнеса. По думите му всички малки и средни предприятия ще могат да получат до 1 млн. лева кредити, а големите компании до 2 млн. лева при по-облекчени условия от сегашните.

Какви мерки са предвидени за хората

"През следващите три седмици ще продължим с всички мерки за подкрепа, ще се постараем да помагаме на всички, които имат нужда от помощ и никой да не бъде оставен сам", заяви социалният министър Деница Сачева, цитирана от БТА.

Тя посочи, че родителите ще имат нужда от подкрепа, защото училищата и детските градини ще отворят след Нова година, заради коледните ваканции.

Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните. За родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период има нова помощ с променени критерии за достъп, припомни министърът.

Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу COVID-19. Доходната граница вече е равна до 150 на сто от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева. Друго облекчение е, че определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19.

Хората могат да видят условията на сайта на АСП, каза министър Деница Сачева. Ще бъдат подкрепени доста родители, тъй като голяма част от тях вече са използвали своите платени отпуски, коментира социалният министър.

В готовност е и Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки - родителите в заетост ще могат да кандидатстват за детегледачки.

"Днес на заседание на МС е приета новата мярка за затворените бизнеси, обсъдена още при издадените заповеди на местни органи за затваряне на нощни заведения. Това е постановлението за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена със заповед на държавен орган. Работещите, осигурени на осемчасов работен ден, ще разчитат на 24 лева на ден. Още в петък, когато излезе в Държавен вестник постановлението, ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта всички условия и документи, като за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник", съобщи Сачева.

Тя ще се изплаща директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците, а работниците ще трябва да са в неплатен отпуск. Трябва да се предоставят и банковите им сметки, така че АЗ директно да превежда тези средства на тях.

Отделеното за мярката е 50 милиона лева за 50 000 души. Мерките, приети днес, засягат общо 356 000 души. Най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона лева. Постановлението днес е за първите 50 000, но имаме готовност, ако се наложи, да увеличим бюджета на това постановление, посочи Деница Сачева.

До момента са изплатени 59 081 възнаграждения от по 1000 лева на медицински специалисти на първа линия, обхванати са почти 18 000 лекари и медицински специалисти. Ще бъде продължена подкрепата за общопрактикуващите лекари, така че със средствата, които приехме на предпоследния МС, увеличението на средствата за лекари става 240 милиона вече, каза министър Сачева и допълни, че с тези средства ще се достигне до 80 000 възнаграждения, които ще бъдат в 170 лечебни заведения.

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици - на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят", е казал министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Той добавил, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.