Бизнес климатът в страната ни е изключително лош. Това заяви в ефира на bTV заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев, позовавайки се на излследане на Европейската търговска палата.

Според данните от 60 хил. анкетирани фирми, от които 800 български, масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки.

"В България намаля липсата на висококвалифицирани професионалисти заради ръста на безработицата. Инвестициите са надолу, обаче. Заетостта твърдо пада и най-страшното е, че с близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса", коментира Дачев.

Той добави, че бизнесът не принуждава държавата да страни от по-строги мерки срещу COVID-19. Според думите му, ако ситуацията се усложни, за бизнеса ще бъде по-добре да продължи да извършва дейност, дори и на загуба.

"Рязкото спиране и тръгване в никоя сфера не е полезно. Не става въпрос за помощ от държавата. Спирайки, ти излизаш от пазара, от твоите редовни клиенти - ти вече не си лоялен партньор и те си намират друг доставчик", каза Дачев.

Предприемачът заяви, че правителството се е опитало част от парите да се насочат към бизнеса чрез банките. По думите му това е станало така заради липсата на административен капацитет. Той заяви, че по време на пандемия бюрокрацията е огромна спънка за бизнеса. Дачев добави, че с Бюджет 2021 се заделят реални пари за бизнеса.