Министърът участва в брифинга заедно с експерти на "Овергаз", предаде "Фокус".

Фирмата прави проучване за нефт и газ в блок "Тракия", който е на територията на Хасковска област. Очакванията са да бъдат открити запаси от около три милиарда кубични метра газ.

Става въпрос единствено за конвенционални методи на проучване и за конвенционален газ, уточни Добрев. Имаме много голяма увереност, че в следващите четири-пет години ние ще приключим някои много важни проучвания, каза министърът и посочи блоковете "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар".

Ако ние намерим такива количества, че в рамките на няколко години да задоволим собственото потребление на газ от местни източници, това ще направи газа в България с около 35 процента по-евтин, отколкото която й да е вносна алтернатива, отбеляза той.

Блок "Тракия" е първият блок в Южна България, който се проучва, и резултатите са обнадеждаващи, отбеляза Делян Добрев. Ефектът, според него, ще бъде по-достъпна цена на газа, която ще се отрази положително и върху крайната цена на електроенергията.

България може да стане играч на газовия пазар
"Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух" (в Черно море), мисля, че оттук насетне всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия" - прогнозира миналата есен  изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов