Рекордните 6,7 милиарда евро и 4000 постоянни работни места - това е новата порция чуждестранни инвестиции, които ще донесе на Франция петото издание на срещата на върха "Изберете Франция" ("Choose France"), започващо днес в замъка Версай с присъствието на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

Очаква се да бъдат обявени 14 проекта, което потвърждава привлекателността на страната в областта на новите технологии, допринасяйки за нейната реиндустриализация, се казва в съобщение на френското президентство.

Според в. "Фигаро" най-големият проект - завод за полупроводници с инвестиции за близо 4 милиарда евро - ще бъде обявен днес от френско-италианския производител на полупроводници СТМикроелектроникс (STMicroelectronics) и американския производител на чипове "Глоубъл фаундрис" (GlobalFoundries). Другите чуждестранни инвеститори са американската куриерска компания "Федекс" (Fedex), испанският туроператор "Амадеус" (Amadeus), италианският производител на транспортна техника "Ивеко" (Iveco), британският фармацевтичен гигант "ГлаксоСмитКлайн" (GlaxoSmithKline - GSK), американският "Колинс аероспейс (Collins Aerospace) и германската "Форверк" (Vorwerk), производител на кухненските машини "Термомикс" (Thermomix).

Форумът, чиято цел е да покаже привлекателността на Франция, ще събере 180 ръководители на големи чуждестранни компании, министъра на икономиката Брюно Льо Мер, на екологичния преход Аниес Пание-Рюнаше и делегирания министър за промишлеността Ролан Лескюр. Във Версай ще бъдат ръководителите на "Кока-кола" (Coca Cola), "Дисни" (Disney), "Сименс" (Siemens", "Мерк Германия" (Merck Allemagne), американските банки "Сити" (Citi), "Джей Пи Морган" (JP Morgan), "Морган Стенли" (Morgan Stanley), на китайския конгломерат "Фосун" (Fosun) и на австралийската група за финансови услуги "Макуайъри" (Macquarie).

Еманюел Макрон ще се срещне с ръководителите на суверенните фондове на Обединените арабски емирства (ОАЕ), Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Южна Корея и на няколко канадски фонда, уточни Елисейският дворец. Франция е класирана като най-привлекателната за чуждестранни инвеститори страна в Европа, с 1222 проекта през 2021 г., според барометъра на "Ърнст енд Янг" (EY). Това е станало благодарение на "продължението на ефекта Макрон" за либерализиране на пазара на труда и понижаването на корпоративното облагане, докато Великобритания продължава да страда от ефекта на Брекзит, а Германия - от пълната заетост, която усложнява наемането на работна ръка, отбеляза консултантската компания през май.