Френското правителство удължава действието на въведения таван на цените на газа за домакинствата до края на годината. Това обяви френският премиер Елизабет Борн, цитирана от ДПА и БТА.

Ценовото ограничение е в сила от октомври миналата година. Потребителите могат да продължат да разчитат на стабилни цени на газа, като държавата ще покрива разликата с текущата пазарна цена до края на 2022 г., каза Борн.

Страната освен това ограничава цените на електроенергията за потребителите, с лимит на поскъпването до 4 на сто за настоящата година - ход, струващ милиарди на бюджета.

Франция е зависима в по-слаба степен от руския природен газ в сравнение с други европейски страни, каза още Борн, като добави, че до есента националните съоръжения за съхранение на природен газ трябва да бъдат почти изцяло запълнени.

Операторите имат задължението до 1 ноември да запълнят газохранилищата до 85 на сто от максималния им обем. В момента нивото е 59 на сто спрямо 46 на стопо същото време на миналата година.

Вече седмица газът, обичайно достигащ по тръбопровод от Германия до Франция, не се изпомпва, съобщи френския мрежови оператор "Же Ар Те газ" (GRTgaz) миналия петък. От началото на годината вносът на газ в страната вече е намалял с 60 на сто, припомня ДПА.

През 2023 г. Франция планира да изгради нов плаващ терминал за втечнен природен газ (ВПГ), съобщи още френският премиер, предаде Франс прес.

Новият плаващ терминал за ВПГ, разположен до град Хавър, в Северозападна Франция, трябва да бъде свързан към мрежата през 2023 година.

Проектът, който се обсъжда от няколко месеца, трябва да позволи на Франция да внася още по-големи количества ВПГ. Сега страната разполага с 4 подобни терминала, чиито капацитети вече са напълно резервирани "в много дългосрочен план", обясни служител на френското правителство.