Депутатите приеха доклада от дейността на временната комисия, която трябваше да установи обстоятелствата по придобиването от Българската банка за развитие на почти 19% дял от капитала на Първа инвестиционна банка за 141 милиона лева.

Докладът е подписан с особено мнение от представителите на БСП, според които държавата е закупила акциите по цена, надвишаваща значително пазарната.

В изводите на изготвения доклад обаче е записано, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, като последно условие за влизане на страната ни в ERM II и Банковия съюз, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект.

Как от БСП обясниха особеното си мнение

Депутатът Румен Гечев обясни особеното си мнение с факта, че чул подвеждащо, според него, от премиера Борисов изказване на заседание на Министерския съвет, в което казвал, че акциите ще бъдат обратно изкупени на цени и лихви, така че да няма загуби за Българската банка за развитие, предаде БНТ.

Гечев смята, че подобни политически изказвания от политически лица представлявали манипулации на капиталовия пазар.

БСП предложи докладът, заедно с изказването на Румен Гечев, да бъдат изпратени на прокуратурата. Предложението беше отхвърлено.

Сделката за ПИБ е проведена по всички правила, няма съмнения и притеснения, тъй като е многократно проверявана, заявиха в отговор от ГЕРБ. Сделката е многократно проверявана на национално и европейско ниво, аргументираха се от партията.