Временната комисия, която бе създадена, за да провери сделката за участието на Българската банка за развитие (ББР) в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) прие доклада за придобиването на 29 октомври.

"От документите, с които се запознахме и от експертите, които изслушахме по безспорен начин стана ясно, че при участието на ББР в капитала на ПИБ са спазени всички изисквани процедури", съобщи резултатът от проверката депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е член на Комисията. От думите му стана още ясно, че ползата за държавата от тази сделка може да се измерва по различни начини, като получаването на дивидент или печалба са само част от тях.

Припомняме, че правителството аргументира участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ с изпълняването на условията за влизане в механизма ERM II, познат като предверието на еврозоната и европейския банков съюз.

В този контекст Цонев, обясни, че плюсовете за страната ни могат да произтичат и от влизането на страната ни в ERM II.

Сделката

Държавната банка придоби акции, съставляващи 18,35% от уставния капитал на ПИБ. За целта той бе увеличен, за което ББР плати 140 млн. лв. или по 5 лв. за акция.

По отношение на тази цена за пореден път зам.-председателят на временната комисия Румен Гечев изрази недоволството си.

"Сигурен съм, че ако беше изчакано един-два месеца, ББР щеше да купи акциите на по-ниска цена или за същите пари щеше да купи повече акции", заяви Гечев. Той допълни, че неговите искания ще бъдат включени в специален анекс към доклада.

Що се касае до останалата част от капитала на търговската банка - близо 7.9% от новия капитал на ПИБ стана собственост на чешкия милиардер Карел Комарек срещу сумата от над 55 млн. лева.

След сделката дяловете на основните акционери - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев бяха намалени от 42.5% на 31.35 на сто.