Румен Радушев e заместник-началник сектор "Банкиране на дребно" и член на Изпълнителния комитет в Пощенска банка.Притежава богат професионален опит, придобит през последните 20 години на различни позиции във водещи банки на българския пазар. Притежава магистърска степен (MBA) от Westminster Business School, Лондон и по "Финанси" от УНСС.

- Г-н Радушев, към каква лична и професионална промяна се стремяхте чрез обучението си в Магистърска програма по бизнес администрация (МВА)?
- Като мениджър, отговарящ за развитието на продажбите на финансови продукти и услуги в австрийска банка в България, ежедневно се сблъсквах с различни мениджърски предизвикателства, за които в университета не бе ставало и дума. Въпроси, свързани с това как се изгражда успешна стратегия за развитие и позициониране на пазара и как се изгражда и мотивира устойчив екип от целеустремени професионалисти многократно са били във фокуса ми. Решението за допълнително инвестиране в развитието ми чрез MBA дойде веднага след годините на кризата (2011 год.), защото през този период си дадох сметка, че колкото и да се подготвяш професионално, никога не си напълно готов за това, което може да последва. Осъзнах, че никога не трябва да спираш да се развиваш, защото както е казал Хераклит доста години преди новата ера: "Единственото, което е сигурно в живота е промяната."

- След МВА обучението си във Великобритания се реализирате отново в България. Компаниите тук ценят ли МВА квалификацията и създават ли възможности да приложите новите знания?
- Категорично считам, че в България има компании, които ценят високо МВА квалификацията. Всъщност, причината да се върна в България бе точно такава компания - Пощенска банка, чийто проактивен подход за привличане на таланти и открито желание за прилагане на иновативни мениджърски подходи ме мотивира да поема обратно към родината, въпреки предложенията, които имах от компании в Лондон. В допълнение към образованието, личностните качества и резултатите, които един мениджър постига са може би най-важните показатели за успеха и кариерата както в България, така и по-света.

- Как избрахте къде да придобиете своята МВА степен? Защо предпочетохте да прекъснете професионалната си кариера за една година и да се посветите изцяло на МВА?
- Направих значително проучване на възможностите. За мен най-важното беше да взема възможно най-много знания от програмата в кратък, фокусиран период, през който да се откъсна от натовареното си 10-12 часово работно време, като балансирам между цена и качество, тъй като финансирах сам това начинание и нямах право на грешка. Като финансист ясно си давах сметка, че освен всичко друго една MBA програма трябва да се разглежда и като инвестиция и има съответния "opportunity cost". Като банкер исках програмата да е на университет, намиращ се в някой от големите финансови центрове на Европа, като също така търсих програми от университети с многогодишен MBA опит, максимален микс на различни култури сред студентите и преподаватели със световен опит. Така се спрях на Westminster Business School, London, които са сред първите с MBA програма в Европа, предлагана от близо 40 години (първият Westminster MBA поток е завършил през далечната 1981 година).

- Как финансирахте обучението си и какви са темповете на възвръщане на инвестицията?
- Финансирах обучението си сам, с мои лични спестявания, като избрах програма, която не е много скъпа, а същевременно получаваш максимума за парите, които влагаш. Категорично мога да заявя, че това беше най-добрата инвестиция, която съм правил до сега! На потенциалните МВА кандидати бих препоръчал да се обърнат за финансиране към банките, които имат специализирани продукти за MBA обучения, като Пощенска Банка. Навремето, за съжаление, нямаше такива в България.

- Какво от начина на обучение Ви беше най-полезно, кое най-трудно и кое най-непознато?
- Най-полезен бе сблъсъкът на култури и различни гледни точки, някои от които напълно непознати за мен до момента. В нашия поток имах колеги от почти всички континенти и основни религии, и за първи път се сблъсквах реално с това многообразие. Това беше много ценно преживяване и считам, че ме разви значително. Може би най-хубавото е, че освен нови личностни качества успях да изградя и много здрави приятелства. Групата ни беше от 19 човека, като и днес мога да отида спокойно в Щатите, Дубай, Индия, Тайланд, Китай или Тринидад и Тобаго, и да намеря приятел.

- Кой е най-ценният урок, който научихте, благодарение на обучението си в МВА програма?

- Човекът и съответно бизнесът, могат да успеят само ако разбират нещата отвъд очевидното и влагат допълнителни усилия, за да бъдат по-добри от останалите. Всъщност, това е много по-важно от всичко останало. Няма как да повтаряш едно и също, да използваш практики от минали векове и да си успешен в бъдещето. Няма как да спреш да се развиваш на нивото от училище или университета и да очакваш да градиш кариера и да бъдеш успешен дългосрочно.

- Ако сега трябваше да избирате бизнес училище за МВА обучение, кои са трите най-важни въпроса, които бихте обсъдили с представители на програмите?
- Преди всичко бих се фокусирал върху въпроси, като каква е системата на обучение и какво цели да изгради като умения и знания в обучаващите се, какви и с какъв опит са преподавателите, в кои други университети преподават, какви националности и с какъв опит са кандидатите за MBA на съответния университет.

Access MBA ви кани на 23 ноември 2019 г. в София да опознаете водещи международни МВА програми чрез лични срещи с представители на бизнес училища от Великобритания, Дания, Испания, САЩ, Франция, Холандия и други, сред които AUBG, The University of Sheffield, WU Executive Academy, St. Gallen University, SDA Bocconi, Duke University, Esade Business School. По повод 15 годишнината на Advent Group, организатор на Access MBA, на събитието в София можете да спечелите безплатно посещение в бизнес училище по ваш избор, както и безплатен курс за GMAT. Предварителната регистрация е задължителна, а участието - напълно безплатно Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.

Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.