Разраства се скандалът между Франция и швейцарската банка "Ю Би Ес". Париж наложи рекордна глоба от 3.7 мрдд евро на банката за съучастие в укриване на данъци и пране на пари.

Френските власти искат да бъдат върнати в хазната 800 милиона евро, с които е ощетена държавата.

Обвиненията към "Ю Би Ес" са, че е позволила на хиляди френски граждани да открият тайни банкови сметки, за да не плащат данъци в страната си.

Една от най-големите шведски банки Swedbank също бе замесена в пране на над 40 милиарда крони (около 4 милиарда долара). Престъпните действия вероятно са свързани със скандала с Данске банк (Danske Bank).

 

Според журналистическото разследване парите са изпрани през филиалите на двете банки в балтийските държави, по-конкретно Естония. Журналисти твърдят, че са получили достъп до секретни документи за трансакции, извършени между клиенти на двете банки в периода 2007-2015 година.

От документите на банката следва, че операциите са свързани с по-рано разкритите машинации в Данске банк на стойност 7 милиарда евро. В разследването се посочва, че клиентите на Суедбанк са превели около 300 милиона крони (над 32,2 милиона долара) по сметките на 40 компании със съвпадащи адреси. Освен това журналистите са открили данни за хиляди клиенти на банката със сметки в балтийските страни, регистрирани в Белиз и на Британските Вирджински острови, които често са определяни като офшорен рай.