Котировките на акциите на шведската банка Swedbank на фондовата борса в Стокхолм спаднаха с 12,14 процента след публикувани данни от журналистическо разследване за евентуално участие на банката в пране на пари.

Към момента стойността им е 185,3 крони (19,9 долара).  Новините за скандала се отразиха и на борсовите котировки на други големи банки в страната. Стойността на акциите на Skandinaviska enskildabanken се понижи с 3,8 на сто, на Nordea - с 1,4 на сто, а на Handelsbanken - с 0,1 на сто.

Причината за този спад е подозрението, че една от най-големите шведски банки Swedbank може да е замесена в пране на над 40 милиарда крони (около 4 милиарда долара) в продължение на осем години. Престъпните действия вероятно са свързани със скандала с Данске банк (Danske Bank).

Според журналистическото разследване парите са изпрани през филиалите на двете банки в балтийските държави, по-конкретно Естония. Журналисти твърдят, че са получили достъп до секретни документи за трансакции, извършени между клиенти на двете банки в периода 2007-2015 година.

От документите на банката следва, че операциите са свързани с по-рано разкритите машинации в Данске банк на стойност 7 милиарда евро. В разследването се посочва, че клиентите на Суедбанк са превели около 300 милиона крони (над 32,2 милиона долара) по сметките на 40 компании със съвпадащи адреси. Освен това журналистите са открили данни за хиляди клиенти на банката със сметки в балтийските страни, регистрирани в Белиз и на Британските Вирджински острови, които често са определяни като офшорен рай. 

На 1 юли 2018 година естонската прокуратура започна разследване на обстоятелствата за възможно пране на пари с участието на служители на Данске банк в страната. По данни на датски медии през естонския филиал на банката за период от 2007-2015 година е изпрана огромна сума пари, включително от Русия и бивши руски републики. Общият обем на средствата се оценява на минимум осем милиарда долара.

През септември банката публикува резултатите от проверката на 6200 клиенти на естонския си филиал, признавайки, че повечето от тях могат да се сметнат за подозрителни.