ЕС разглежда възможността да се затегне контрола над отделни клонове на чуждестранни банки в общността в съответствие с правилата на Базел III, съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Базел III е пакет документи на Базелския комитет по банков надзор, съдържащи методически препоръки в областта на банковото регулиране, които засилват изискванията за банков капитал и въвеждат нови нормативни изисквания за ликвидност.

"Активно обсъждаме нови предложения, които съответстват на международните задължения за внедряване на стандартите Базел III, но в тях ще бъдат внесени изменения, отразяващи спецификата на икономиката и банковия сектор на ЕС", се посочва в комюнике на ЕК.

Според информация на в. "Файненшъл таймс" тези мерки включват укрепване на сътрудничеството между органите за банков надзор по отношение дори на малки клонове, минимална хармонизация на изискванията към капитала и ликвидността на подразделенията, които са пряка собственост на чуждестранни финансови институции.

Финансовите регулатори постоянно ще анализират ситуацията с клоновете на чуждестранните банки и ще решат дали има смисъл да ги превръщат в дъщерни компании. В съответствие с предложенията, разработени от Брюксел, органите за финансов контрол ще могат да принудят банките да преобразуват някои от европейските си филиали в дъщерни компании, ако клоновете бъдат оценени като достатъчно големи и рискови, съобщи пред в. "Файненшъл таймс" източник, запознат с плановете на ЕС