Изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Мая Георгиева ще напусне поста си и ще влезе в надзорния съвет на кредитната институция. С нея в надзора преминават още двама изпълнителни директори от оперативния мениджмънт на банката. Промяната ще влезе в сила от 24 януари 2012 г.
От същата дата трима членове на надзорния съвет ще бъдат освободени – това са Тодор Брешков, Неделчо Неделчев и Калоян Нинов. Решенията се очаква да се вземат от акционерите на банката на извънредно общо събрание, което е свикано на 24 октомври. Това става ясно от материалите към поканата за общото събрание, публикувана на сайта на Българската фондова борса. Освен Мая Георгиева другите двама изпълнителни директори, които ще влязат в надзора, са Евгени Луканов и Йордан Скорчев.
БНБ е издала разрешения за новите длъжности на тримата. На тяхно място в управителния съвет на банката най-вероятно ще бъдат назначени сегашните трима заместник изпълнителни директори Васил Христов, Димитър Костов и Светослав Молдовански. Те участват в клиповете на последната рекламна кампания на банката, представяйки кредитната институция и себе си.
Мая Георгиева работи в ПИБ от 1995 г., като за изпълнителен директор е избрана през 1998 г. Преди това е работила в несъществуващата вече Банка за земеделски кредит, а преди това 19 години в БНБ.
Йордан Скорчев започва в ПИБ през 1996 г., изпълнителен директор става през 2000 г., а Евгени Луканов – съответно през 1998 г. и 2004 г.
На предстоящото общо събрание ще се направи и промяна в устава на банката, която ще улесни надзорния съвет при евентуално вземане на решение за издаване на облигации, други ценни книжа, включително подчинен срочен дълг и капиталово-дългови инструменти в размер до 2 млрд. лв. или равностойността им в друга валута.