Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че е обезпокоен от разединението сред европейците по въпроса за дълговата криза и особено между правителствата и централната банка, предаде Франс прес.
"Много е неприятна констатацията (...), че съществува конфликт между правителствата и Европейската централна банка. Всички трябва да работят заедно (...), за да се избегнат катастрофалните рискове за финансовите пазари," заяви той в кулоарите на срещата на европейските финансови министри във Вроцлав.
За първи път американски финансов министър се присъедини към такава среща, което е признак, че САЩ все повече се опасяват от глобалното влияние на европейската дългова криза, отбелязва Асошиейтед прес.
Участниците в срещата обаче изглежда не можаха да постигнат напредък на нито един фронт, допълва АП.
Гайтнър обеща САЩ да помогнат на Европа в справянето с дълговата криза.
Решението за отпускане на нов транш от спасителната помощ за Гърция ще бъде взето през октомври, заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), заяви след срещата във Вроцлав председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.
Гайтнър призова днес министрите от еврозоната да оптимизират Европейският фонд за финансова стабилност - ЕФФС (European Financial Stability Fund - EFSF), който сега възлиза на 440 милиарда евро, и да освободят повече ресурси за справяне с двугодишната дългова криза, посочи високопоставен представител на еврозоната, цитиран от Ройтерс.
Според анализатори фондът трябва да бъде увеличен, за да се вдъхне доверие на пазарите, че дълговата криза в еврозоната може да бъде спряна.
Гайтнър посочи също, че не се опитва да поучава финансовите министри от еврозоната за дълговата криза, отбелязва АП.