Българската народна банка (БНБ) прие Наредба 4 за изискванията към възнагражденията в банките и свързани с нея изменения в Наредба 8 за капиталовата адекватност на кредитните институции.
С новата Наредба 4 се въвежда изискване за прилагане на политики за възнагражденията за категориите персонал, чиято дейност оказва съществено въздействие върху рисковия профил на банките. Тези политики следва да обхващат всички аспекти на възнагражденията и да отговарят на определените в наредбата принципи и изисквания, като ще се акцентира върху изплащането и формирането на променливия компонент на общото възнаграждение, посочват от БНБ.
Променливите възнаграждения ще се определят и изплащат въз основа на критерии за оценка на резултатите от дейността на банката, структурното звено и на съответния служител.
Банките трябва да имат адекватен механизъм за формиране и разпределение на променливите възнаграждения, който да включва оценка, базирана на дългосрочните резултати и отчитане на основните рискове, свързани с дейността, предвижда новата наредба. Въвежда се разпоредба за разсрочване на поне 40 процента от променливото възнаграждение за период от най-малко 3 години.
Поне 50 процента от възнагражденията пък ще се изисква да бъдат изплащани под формата на акции и други капиталови инструменти на банката, които адекватно отразяват нейното състояние.
Новата Наредба 4 е част от общата рамка за управление на рисковете в отделните банки и насърчава въздържане от прекомерно поемане на такива рискове. Измененията в Наредба 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции се отнасят основно до изискванията за оповестяване на политиките и практиките за възнагражденията в банките, уточняват от БНБ.
Новата Наредба 4 и измененията в Наредба 8 влизат в сила от 1 януари 2011 г. като действието на преходните долни граници при определянето на капиталовите изисквания за банки, използващи вътрешно-рейтингов подход за кредитен риск или усъвършенстван подход за измерване на операционен риск, ще бъде до края на 2011 г. С тези промени в българската банкова нормативна уредба се въвеждат новите европейски разпоредби, свързани с принципите и изискванията към политиките за възнагражденията в банките, заявяват от БНБ.