Предложените средства са над 4 млрд. евро, което е значително над нужните 3 милиарда евро за укрепването на капитала.

Силен интерес към увеличението е имало и от големите инвестиционни фондове, включително държавните инвестиционни фондове на страните от Персийския залив и Норвегия, твърди вестник „Катимерини”. Съдейки по интереса, изглежда увеличението на капитала на Eurobank ще бъде покрито изцяло от частните инвеститори.

За да гарантира интересите на основния си акционер, Гръцкия фонд за финансова стабилност, обаче, значителна част от увеличението ще бъде покрито от спасителния фонд за банката, което би гарантирало, че делът на фонда няма да бъде размит. „Катимерини” сочи, че всеки от консорциумите е обещал между 1 и 1.5 милиарда евро.

В първия консорциум влизат милиардерът Уилбър Рос, Fairfax, Fidelity и Capital Research: тази група участва при успешното рекапитализиране на Bank of Ireland и ще се опита да повтори добрата си инвестиция с подобен ход и в Гърция, с Eurobank.

Вторият консорциум е между York Capital, Anchorage, Marathon, Perry Capital и Monarch: това са някои от най-големите компании за дялови инвестиции в САЩ, които имат силни връзки с гръцката корабна индустрия и проведоха няколко срещи с премиера Самарас и с представители на фонда за стабилност.

Третият участник в увеличението е Apollo Asset Management. Компанията има инвестиции за 160 милиарда долара под управление, с особен фокус върху банковия и застрахователния сектор.

Интерес има и от други големи инвестиционни компании, като BlackRock, Third Point и Wellington, както и от индивидуални инвеститори, като Джордж Сорос и Джон Поулсън.