Разговорът за излизане на Гърция от еврозоната е опасен, смята президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Миров, пише гръцкият в. "Нафтемборики", цитиран от БТА. В интервю за "Ханделсблат" Миров отбелязва, че това би имало катастрофални последици. Според него един такъв разговор би могъл да предизвика банкова паника.
"Инвеститорите извън Европа биха сметнали едно излизане на Гърция от общата валута за причина да се усъмнят в архитектурата на еврозоната", посочва президентът на ЕБВР. Миров смята, че Гърция ще се нуждае от икономическа помощ още доста години, тъй като са необходими сериозни реформи.
Гърция трябва да реализира реформите. Това пък заяви по-рано днес министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле в интервю за телевизия А Ер Де, съобщава гръцкото издание Ин нюз. Според Шойбле Атина се затруднява с осъществяването на нужните реформи, но ако не вземе мерки, положението ще стане неуправляемо. Министърът е посочил, че сделката за размяна на гръцки облигации трябва да бъде финализирана, за да може до 2020 г. гръцкият дълг да стане устойчив. Относно информацията, че отписването на дълга може да достигне 70 процента, Шойбле е отбелязал, че това зависи от много подробности и преговорите по сделката продължават.
Според гръцките медии отлагането на решението по сделката с дълга е станало с решение на Шойбле и Международния валутен фонд (МВФ). Преговорите между гръцкото правителство и частните кредитори бяха подновени през миналата седмица, но не беше взето окончателно решение по проблема. Днес темата ще бъде водеща за заседанието на еврогрупата. Финализирането на сделката е условие Гърция да получи втори спасителен заем в размер на 130 милиарда евро.