Европейците ядат все повече повече подправки, като вносът на ароматни семена и растения от далечни и екзотични страни през 2019 г. е 379 000 тона - с 50% повече в сравнение с 2012 г. Това показват данните на Евростат.

Географията на вноса е много разнообразна и обхваща различни континенти. Джинджифилът, червеният пипер и бахарът например идват основно от Китай. Анасонът е основно от Египет, който е и основен продавач на канела наред с Индонезия. Кимионът, който държавите от ЕС купуват, е от Индия и от Сирия. Черният пипер идва от Виетнам и Бразилия, а половината от кориандъра се внася от Русия.

Прави впечатление, че огромен дял в импорта заема джинджифилът - цели 111 000 тона, което е почти една трета от общото количество подправки, внесени в Евросъюза от трети страни. Много е вероятно това чудодейно растение да отбележи рекорден ръст през 2020 г. - то стана много актуално покрай коронавируса и все повече европейци, включително и българи, го включват в билковата си аптека.

Евростат публикува и инфографика, която онагледява откъде идват подправките, които европейците консумират.