Продължителната суша в някои централни райони на САЩ доведе до скок на цената на памука до над 10-годишен максимум от 1,3171 долара за фунт (около 453 грама), предаде Франс прес.

Това е със 7 процента повече от края на миналата седмица и с близо 50 на сто над стойността от средата на септември. За последен път памукът се е търгувал над такава цена през юли 2011 г.

В Северозападен Тексас, където се произвеждат около 40 процента от американския памук, от началото на януари има необичайна липса на валежи. Сушата оказва натиск над пазара, който вече е под напрежение заради засиленото търсене на памучен текстил, свързано с пандемията, тъй като хората прекарват повече време у дома. Освен това Китай, който е най-голям производител и вносител в света, силно е увеличил търсенето. Друга причина е скокът на цените на пестицидите, често използвани при отглеждането на памук, които се произвеждат от петролни продукти. А цените на черното злато хвърчат.

Високите цени на памука могат да доведат до увеличаване на площите за отглеждането на тази култура в САЩ, но скъпите пестициди ще ограничат това разрастване, отбелязват търговци.