Правителството на Румъния дава зелена светлина на работодателите през 2019 г. да доведат в страната 13 500 нови работници от страни извън европейската общност, за да покрият дефицита на трудовия пазар, съобщава икономическото издание "Економика". За втора поредна година правителството признава, че дефицитът от работна ръка в Румъния може да бъде покрит с работници от държави извън общността.

Трудовият пазар в Румъния се сблъсква със съществен недостиг на работна ръка, най-вече в сферата на строителството и хотелиерството, а кризата за квалифицирани работници се изостри през последната година. Същевременно близо четири милиона румънци избраха да емигрират, а вносът на работна ръка от държави извън ЕС се ограничава от правителството с ежегодни квоти.

В края на всяка година правителството определя максималния брой чуждестранни работници, които могат да бъдат наети на работа в Румъния от държави извън ЕС и европейското икономическо пространство. Според работодатели в сферата на строителството и хотелиерството този брой е недостатъчен, работодателите в сферата на туризма многократно са заявявали, че имат нужда от 50 000 работници.