Световното производство на вино е спаднало през 2017 година до най-ниското си равнище за последните 60 години заради неблагоприятните условия в ЕС, свили особено силно обемите в 28-те страни членки, предадоха Ройтерс и БТА.

Миналата година в целия свят са произведени общо 250 милиона хектолитра вино. Това е понижение с 8,6 на сто спрямо 2016-а, сочат публикуваните днес данни на Международната организация по лозарство и винарство (МОЛВ), чиято централа се намира в Париж.

Това е най-ниската стойност за показателя от 1957 година, когато производството е спаднало до 173,8 милиона хектолитра, допълни МОЛВ.

Един хектолитър е 100 литра или еквивалентът на близо 133 стандартни бутилки от 0,75 литра, уточни Ройтерс.

Всички страни производители в ЕС са пострадали силно миналата година от неблагоприятните метеорологични условия. Поради тази причина 28-те отчитат най-силен спад - 14,6 на сто до 141 милиона хектолитра.

Производството на вино в Италия е намаляло със 17 процента до 42,5 милиона хектолитра, във Франция - с 19 процента до 36,7 милиона хектолитра и в Испания - 10 процента до 32,1 милиона хектолитра.

Френското правителство съобщи, че производството на вино миналата година се е свило до исторически минимум заради редица неблагоприятни метеорологични условия - пролетни слани, суша и бури, засегнали повечето основни райони производители, сред които Бордо и Шампан.

В същото време САЩ, които са четвъртият най-голям производител на вино в света, отчитат стабилни резултати. Същото важи и за Китай, който стана седмият производител на вино след Австралия и Аржентина.

В Латинска Америка тенденциите са разнопосочни: производството в Аржентина се е увеличило с 25 на сто след много слабите показатели през 2016 година, а в Чили през 2017 година то е намаляло.

Световното потребление на вино се е стабилизирало след кризата от 2008 година и през 2017 година е било 243 милиона хектолитра.