Правителството одобри 30,5 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2020 г. за предоставяне на финансов ресурс на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, чрез помощ de minimis. 2,5 млн. лв. от средствата са за преструктуриране на разходи по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2020 г. Това съобщи пресцентърът на кабинета.

Общият финансов ресурс по държавна помощ de minimis е в размер на 49 млн. лв., с който ще се подпомогнат животновъди, пчелари, земеделски производители, отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза.

Във вторник, 4 август, след среща с представители на браншовите организации от сектор "Плодове и зеленчуци", премиерът Бойко Борисов каза, че правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя.

Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000.

Ден по-рано пък, при разговор с животновъди, Борисов каза, че са осигурени 26 милиона лева за помощта de minimis за техния бранш, който търпи загуби заради сушата.