Листването на китайската финансово-технологична компания Ант груп (Ant Group) на фондовите борси в Шанхай и Хонконг бе отложено. Драматичният ход е предприет само два дни преди най-големия пазарен дебют в света до момента, предаде Ройтерс.

Първа Шанхайската борса отмени пускането на акции на Ант груп на своята платформа СТАР Маркет (STAR Market), което първоначално бе насрочено за 5 ноември. Това е накарало компанията да "замрази" излизането си и на Хонконгската борса.

Ант уточни, че решението е взето след неотдавнашно интервю, направено от регулаторите с основателя й Джак Ма и топ мениджъри. Има опасност компанията да не спази условията за емитиране и листване, както и изискванията за оповестяване на информация. Изтъкват се и промени в регулаторната среда за финансовите технологии.

Шанхай определи срещата на Ант с китайските финансови регулатори като "съществено събитие".

Компанията трябваше да бъде листвана в Хонконг и Шанхай в четвъртък след рекордно първично публично предлагане (ППП) на стойност 37 милиарда долара. То привлече само от дребни инвеститори заявки на обща стойност, равняваща се на британския брутен вътрешен продукт.

В Шанхай бяха получени заявки за акции за близо 3 трилиона долара, посочва АП.

ППП оценява Ант, подразделение на Алибаба груп (Alibaba Group) на Джак Ма, на около 315 милиарда долара. За сравнение, общата пазарна капитализация на банките Джей Пи Морган (JPMorgan), Морган Стенли (Morgan Stanley), Ситигруп (Citigroup) и Голдман сакс (Goldman Sachs) е 548 милиарда долара.

Финансови мениджъри, цитирани от Ройтерс, прогнозираха, че китайската финансово-технологична компания ще удвои пазарната си стойност при борсовия дебют.

"Ант ще бъде пазарна легенда", каза фондовият мениджър Чжан Инбяо от Шънчжън Лонтън Хуицзин фънд мениджмънт (Shenzhen Longteng Huijin Fund Management Co), която купи акции от ППП на Ант в тръжната процедура.

По думите му се е очаквало акциите да поскъпнат над два пъти в Шанхай заради своята "уникалност", но листването можело да "открадне светлините на прожектора" от останалата част на пазара при голям оборот за първия ден.

Ант е доминиращата в Китай система за мобилни разплащания и предлага също заеми, застраховки и управление на активи.

Компанията се представя предимно като технологичен посредник за финансови институции, но финансовите регулатори твърдят, че фирмата остава в тяхната компетентност, припомня Ройтерс.