Френската търговска верига "Ошан" (Auchan) обяви днес, че продава китайския си филиал "СанАрт" (SunArt) на китайския гигант в онлайн търговията "Алибаба" (Alibaba) за 3 милиарда евро, слагайки така край на дейностите си в азиатската страна, предаде Франс прес.

Три години след като сключихме съюз и установихме заедно спецификата на китайския пазар, "Ошан ритейл" прие предложението на "Алибаба" да изкупи целия ни дял в "СанАрт" (484 хипермаркета, 150 000 сътрудници, лидер на пазара на хранителни стоки в Китай), обясни френската група в комюнике.

Чрез тази операция и изтеглянето си от Китай "Ошан ритейл" потвърждава отново желанието си да ускори разгръщането на проекта "Ошан 2022 година" в настоящите си местоположения, добави групата.

Френската търговска верига подчерта, че с тази продажба за близо 3 милиарда долара ще разполага с финансови средства, за да покрие дълга си и да се възползва от нови възможности за развитие в други страни.

От 20 години в тесни връзки си местните ни партньори "Руентекс" (Ruentex) и "Алибаба" и благодарение на ангажираността на китайските ни екипи ние подкрепихме развитието на дейността ни в Китай. Това е вдъхновяващ пазар, но също и много специфичен и "Алибаба" се оказа най-способен да осигури растежа на "СанАрт", потвърди президентът на "Ошан ритейл" Едгар Бонт в комюникето.

Операцията се провежда при цена от 8,10 хонконгски долара за акция и ще е предмет на публично предлагане за изкупуване на тази основа, уточни "Ошан".

През пролетта на 2019 година френската търговска верига оповести първата част от плана си за възстановяване с продажбата на 21 обекта, засягаща потенциално между 700 и 800 служители. След това съобщи през януари за план за доброволно напускане, което доведе до затваряне на магазини и съкращаване на 500 работни места.

В началото на септември групата представи втория етап от плана си, който включва нови 1500 съкращения.

През първите шест месеца на година рентабилността е нараснала със 79 процента, но оперативният резултат остава отрицателен.

Оборотът от онлайн продажбите е 12 процента от общия оборот през първото полугодие (растеж от 33 процента).

"Ошан ритейл" присъства в 14 страни, с 2293 търговски обекта и има 329 694 сътрудници, припомня АФП.