Докато по-голямата част от света се бори с коронавирусната пандемия и последиците от нея, китайската икономика отново настъпва, като очакванията са да завърши годината по-силна от всякога, прогнозира CNN. Според летните прогнози на Световната банка брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще нарасне с 1.6% тази година, докато световната икономика като цяло ще се свие с 5.2%.

Китай успя сравнително бързо да се възстанови чрез няколко мерки, включително строги политики за блокиране и проследяване на населението, предназначени да ограничат разпространението на вируса. Правителството в Пекин също задели стотици милиарди долари за големи инфраструктурни проекти и предложи парични стимули, за да повиши разходите на населението си. И резултатът не закъсня - туризмът и оборотите в търговията се възстановиха по време на натоварения период по празниците за китайската Златна седмица от 5 до 11 октомври. До края на годината делът на Китай в световния БВП вероятно ще нарасне с около 1.1 процентни пункта, прогнозира CNN.

Това е повече от тройно по-голям дял, който бе постигнат през 2019 г. За разлика от това в САЩ и Европа се очаква дяловете им в световната икономика леко да спаднат. Като цяло, икономиката на Китай се очаква да отчете около 14.6 трилиона долара до края на 2020 г., което приблизително се равнява на 17.5% от световния БВП.

Дори и без прекъсванията, причинени от вируса, делът на Китай щеше да достигне тези равнища през годината, смята Лари Ху, казва главен китайски икономист за Macquarie Group и допълва: "Възстановяването в Китай е много по-силно отколкото в останалия свят."


Задълбочен прочит на световните икономически процеси - открийте в 3e-news.net >>


По-балансирано възстановяване

Още преди Златната седмица икономиката на Китай вече набираше скорост. Официалният показател на производствената дейност се повиши до шестмесечен връх през септември.

Частно проучване на медийната група Caixin, което измерва по-малкия бизнес, също показва, че секторът продължава да се разширява през миналия месец. Секторът на услугите също се справя добре.

Официално проучване, публикувано миналата седмица, постави активността на най-високото си ниво от близо седем години. А в петък проучване на Caixin разкри, че услугите са направили една от най-бързите стъпки на разширяване през последното десетилетие, сочат данните от септември.

"Като цяло икономиката остана във фаза на пост-епидемично възстановяване и се подобри с по-бързи темпове", каза Уан Чже, старши икономист в Caixin Insight Group, като се позовава на доклад, придружаващ данните от петък.

Предизвикателството пред Китай

Подобно на други страни, пандемията е засегнала тежко бедните и селски райони в Китай, сочат данните на анализаторите от Fitch Ratings. Средният месечен доход, събран от работници мигранти от селските райони, е спаднал с близо 7% през второто тримесечие в сравнение с година по-рано, според изчисленията на Световната банка, използващи китайски правителствени данни. Стотиците милиони хора, които отговарят на това описание, обикновено работят в строителството, производството и други нископлатени, но жизненоважни дейности.

А домакинствата с ниски доходи в Китай - тези, които получават по-малко от 7350 долара годишно - търпят най-сериозните загуби на семейните доходи, става ясно от проучване, проведено съвместно от китайския Югозападен финансов и икономически университет и изследователския институт Ant Group. "Това предполага, че скорошното възстановяване на потреблението вероятно е било донякъде изкривено към групи с по-високи доходи", казват анализаторите на Fitch Ratings.