Излизането на Катар от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да затрудни приемането на решение за обема на добива на картела на срещата на 6 декември във Виена, но най-вероятно страните ще се договорят за намаляване на производството. Такова мнение изрази пред ТАСС високопоставеният служител на рейтинговата агенция Фич (Fitch) Дмитрий Маринченко.

Сега ще бъде по-трудно да се постигне компромис на срещата, но прекратяването на членството на Катар не е толкова престъпно от гледна точка на обема - страната произвежда под 2 процента от петрола, добиван от страните от ОПЕК, отбеляза той. Според него Саудитска Арабия и Русия ще направят всичко възможно, за да запазят механизма ОПЕК+ (страните от картела плюс няколко производителки на петрол извън него), затова организацията и споразумението едва ли са застрашени от нещо.

Катар ще напусне ОПЕК догодина, заяви днес новият министър по въпросите на енергетиката Саад бин Шарида ал Кааби. На пресконференция в Доха той уточни, че решението ще влезе в сила от януари 2019 година и че организацията е била информирана за това тази сутрин.

Катар ще продължи да произвежда петрол, но ще се съсредоточи върху производството на газ. Емирството от Залива е най-големият износител в света на втечнен природен газ.

Катар е член на ОПЕК от 1961 година. Основите на организацията са поставени през септември 1960 година под влиянието най-вече на Саудитска Арабия, която днес властва над 15-членния картел.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Катар през юни 2017 година, като обвини емирството, че подслонява личности и организации, които са враждебни на Рияд.

В историята на ОПЕК има и други случаи на страни, които са напускали организацията. 

През 1992 година Еквадор (член от 1973 година) излиза от ОПЕК заради разногласия по разпределението на квотите на добива на черно злато. През ноември 2007 година членството на страната е възстановено.

През януари 1995 година от ОПЕК излиза Габон (в организацията от 1975 година). Причината е прекалено големият членки внос (в ОПЕК всички страни внасят еднакъв членски внос, който всяка година се определя на конференция е средно е 2 милиона долара). Габон става отново член на картела на 1 юли 2016 година.

На 1 януари 2009 година организацията е напусната от Индонезия (член от 1962 година), тъй като изгубва статута си на износител на петрол (обемите на добива й рязко спадат и страната се сблъсква със задачата да увеличи доставките на вътрешния пазар). Завръща се в ОПЕК на първи януари 2016 година, но още на 30 ноември 2016 година отново преустановява членството си, тъй като не успява да осигури необходимия обем на добив на черно злато,