Инвестициите на Китай в Европа са били значително по-ниски през 2020-а, отколкото през предходните години, сочи публикувано днес проучване, цитирано от ДПА и БТА.

Преките инвестиции от Китай в Европейския съюз и Великобритания са намалели с 45 процента на годишна основа до 6,5 милиарда евро, според съвместнo изследване на американската консултантска компания Роудиъм груп (Rhodium Group) и берлинския институт Мерикс (Merics). Те отбелязват, че това е най-ниското равнище за последните десет години.

Германия, Франция и Великобритания остават най-важните целеви държави в Европа за китайските преки инвестиции, като лидер е Германия.

Великобритания, заемаща третото място, отчита 77-процентов спад на преките инвестиции от Китай.

Междувременно миналата година Полша се е наредила сред основните приемни страни. Тласък е дало голямо придобиване.

Тенденцията изглежда ще продължи и тази година, като китайските капиталовложения ще намалеят допълнително през първото тримесечие, прогнозират специалистите.

Европа все още е привлекателно място за инвестиции, но продължаващото прекъсване от пандемията, високите бариери за изтичане на капитали от Китай и основните регулаторни пречки в Европа допринасят за подчертано преминаване към по-ниски нива на китайските инвестиции, според проучването.

Няколко държави от ЕС, сред които Италия, Франция, Полша и Унгария, са затегнали механизмите си за скрининг на преките инвестиции от трети страни, което означава, че няколко китайски придобивания са се провалили.

Напрегнатите и влошаващи се отношения между ЕС и Китай биха могли да предизвикат допълнителни "насрещни ветрове" за китайските инвеститори в бъдеще, предупреждават от Мерикс.