Европейските компании в Китай искат да увеличат бизнес дейността си във втората най-голяма икономика в света, но свързаните с пандемията ограничения за влизане в страната засега блокират плановете им. Това се посочва в проучване за индекса на бизнес доверието на Търговската камара на ЕС в Китай, цитирано от ДПА.

Около 59 процента от анкетираните компании са заявили, че възнамеряват да увеличат операциите си Китай.

На другия полюс са едва 9 процента от фирмите, които са отговорили, че обмислят да се оттеглят от китайския пазар. Това е най-ниският дял, регистриран досега в годишно проучване.

Като цяло компаниите от ЕС са по-оптимистично настроени относно перспективите си за растеж в Китай, отколкото, когато и да е било след 2014 година. Около 68 процента са заявили, че са оптимисти за бизнеса в отраслите си на дейност.

Според Търговската камара компаниите са се възползвали от факта, че Китай се справи с пандемията по-бързо от други региони и икономиката успя да се възстанови, започвайки още миналата година.

Компаниите все още се сблъскват с трудности, включително проблеми с достъпа до пазара и усещане за неизгодно положение спрямо местните конкуренти.

Строгите ограничения за влизане в страната, наложени от Китай заради пандемията, затрудниха значително привличането на чуждестранни специалисти и задържането им в страната в краткосрочен план. Това е създало проблеми на 73 процента от фирмите, участвали в проучването.

За 16 процента от компаниите принудителният трансфер на технологии остава нерешен проблем.