Русия счупи крака на трикракото столче на американската шистова индустрия, пише влиятелното американско списание "Форбс" (Forbes), цитирано от "Фокус".

През последните две години и половина американската шистова индустрия имаше възможността да се наслади на петролния бум благодарение на съществуването на своеобразен стол с три крака, който й осигури подкрепа. Трите крака на този стол бяха:

Способността да изнасят законно нефт в други страни;

Валиден лиценз за изграждане на тръбопроводи и използване на технологии за хидравлично разбиване;

Наличието на сделката OPEC+, която ограничи обема на износа на други страни, произвеждащи петрол.

Докато и трите крака на стола бяха на мястото си, цените на петрола останаха приемливи, така че американските оператори на шисти на шистови находища продължиха да сондират, да увеличават производството и в по-голямата си част да остават печеливши. Ако обаче лишите стола от поне един крак, това ще наруши деликатния баланс и евентуално ще се превърне в сериозни проблеми за този, който седи на него.

В петък, 6 март, Москва лиши този стол от един от краката му, отказвайки да приеме допълнителни намаления на износа на петрол, които бяха едностранно предложени от представители на страните от ОПЕК в четвъртък без съгласието на руската страна. Цените на петрола веднага паднаха с 10% - този спад беше най-резкият през последните пет години.

Русия е най-големият участник, който не е част от ОПЕК, т. нар. ОПЕК+ група. Участниците в ОПЕК + се съгласиха да намалят производството и износа на нефт след одобряването на този план през декември 2017 г. Сделката OПEК + беше предложена през лятото на същата година, след като цените на суровия петрол сорт Brent паднаха до 45 долара за барел през юни. След сключването на това споразумение за ограничаване на износа то спомогна за поддържане на баланса на пазара, въпреки бързо нарастващото производство на шистов нефт в Съединените щати, и запази цените на петрола Brent над 60 долара за барел - и често дори над 70 долара - преди епидемията от коронавируса.

В четвъртък, 5 март, страните от ОПЕК предложиха да въведат допълнителни ограничения, тоест да намалят количеството петрол на пазара с 1,5 милиона барела на ден, освен това страните от ОПЕК трябва да добиват по един милион барела, а останалите 500 хиляди трябва да се споделят между Русия и други страни по споразумението, които не са част от ОПЕК. В петък, 6 март, руският министър на енергетиката Александър Новак се завърна във Виена и уведоми групата, че страната му няма да се съгласи на по-нататъшни намаления.

Въпреки че в началото имаше съобщения, че Русия ще се съгласи да удължи настоящите ограничения за второто тримесечие на тази година, Reuters цитира Новак като казва: "С оглед на решението днес, от 1 април тази година, никоя от страните членки на ОПЕК и нечленки на ОПЕК няма ангажимент към намаляване на добива.

Маниш Радж, главен изпълнителен директор на Velandera Energy, заяви в интервю за Marketwatch, че "Русия несъмнено очаква рязък спад в цените да доведе до срив на американското производство на шистов петрол, което ще му позволи да възвърне господстващото си положение на пазара". Ако Москва наистина мисли така, вероятно ще бъде разочарована. През 2014 г. Саудитска Арабия вече се опитваше да приложи подобна стратегия за задушаване на американската индустрия за шистов петрол и наводни пазара на петрол, за да създаде свръхпредлагане и да постигне спад на цените, за да си възвърне пазарния дял.

Тази стратегия е проява на неразбиране на американските закони за фалит. Въпреки че резкият спад на цените на петрола, който започна в края на 2014 г., наистина принуди стотици производители на шистов петрол да обявят фалит съгласно глава 11 от кодекса за фалит, в крайна сметка повечето от тези компании се реорганизираха и отново влязоха на пазара с много по-малък дълг. Тази стратегия също не взема предвид, че повечето американски производители вече са се погрижили да защитят собственото си производство до 2020 г. и след това.

В резултат на това през периода от средата на 2014 г., когато Саудитска Арабия започна да изпълнява стратегията си за възстановяване на пазарния дял, и до август 2017 г., когато започна преговори с Русия относно споразумението OPEC +, общото производство на петрол в САЩ нарасна с половин милион барела на ден. И това увеличение на обемите на производство се случи през периода, през който над 200 нефтени и газови компании преминаха през производство по несъстоятелност.

По този начин, ако планът на Москва наистина е да "убие" американската шистова индустрия, Новак и други лидери трябва да бъдат подготвени за факта, че ще отнеме много време и усилия за осъществяването му.

Заслужава да се отбележи, че в петък, 6 март, Новак също заяви, че Русия ще продължи да си сътруднични със страните от ОПЕК + за наблюдение на пазарните условия. Това дава известна надежда, че през следващите няколко седмици може да се очаква компромис за удължаване на срока на договора за ограничаване на износа. Преди Русия вече беше отхвърляла предложения за намаляване на производството, но в същото време бързо се съгласи на алтернативен план.

Междувременно на стола на американската шистова индустрия липсва един крак и предстоят много проблеми.