Служители на Nike организираха протест заради отношението към жените в компанията в понеделник, когато търговецът за спортно облекло отново отвори сградата на централния си офис, носеща името на забъркания в скандали треньор по лека атлетика Алберто Салазар, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от Инвестор.

Флаер, използван от служителите по време на демонстрацията, гласеше следното: "Присъединете се към нас за разходка в кампуса, за да отпразнуваме това, което жените носят на спорта и да повишим информираността за това как Nike може да подкрепи нашите спортисти и служители".

Няколко висши ръководители се присъединиха към протестиращите и проведоха диалог с тях, споделят запознати със ситуацията източници.

"Ние уважаваме и приветстваме отзивите на служителите по важни за тях въпроси", заяви говорител на Nike. "Флаерът, подготвен от някои служители, не беше официално разпространен от Nike."

Сградите в централата на компанията за спортно облекло са кръстени на известни спортисти, свързани с Nike, като Тайгър Уудс и футболната звезда Миа Хам. Салазар, треньор по лека атлетика, чието име носи голяма офис сграда, има забрана да упражнява професията си в продължение на четири години заради наказание, свързано с допинг. Салазар заяви, че планира да обжалва ограничението. Също така той отхвърли твърденията на някои бивши спортистки, че ги е малтретирал.

Вече повече от година Nike изпитва трудности, свързани с културата на работното място. В началото на 2018 г. група жени разпространиха анкета в знак на протест срещу неподходящото поведение на мъжете от компанията, както и срещу несъответствието в заплащането и дисбаланса между половете що се отнася до управленските длъжности. По-късно същата година Nike замени няколко висши ръководители, а главният изпълнителен директор Марк Паркър се извини, обещавайки да подобри културата на работното място.

Наскоро Nike се забърка в спорове около Салазар - треньор, който е свързан с компанията от години. Той получи четиригодишна забрана за практикуване на треньорска дейност заради обвинения за използване на забранени допинг вещества след разследване на Американската антидопингова агенция.

Лекоатлетката Мери Кейн сподели пред New York Times наскоро, че по време на проекта "Nike Oregon" - вече несъществуваща елитна тренировъчна група, ръководена от Салазар - тя не е имала месечен цикъл в продължение на три години, след като треньорите са я притискали да отслабне. В понеделник тя коментира протеста, като каза, че Nike трябва да позволи на служителите и общността да говорят свободно. "Спрете сплашването", каза тя в Twitter.

Салазар отговори, че съжалява, че откровените му дискусии със спортисти причиняват нараняване на чувствата, но оспорва твърдението, че насърчава жените атлети да поддържат нездравословно тегло.

Nike защити Салазар, бивш елитен състезател и шампион от маратони в Бостън и Ню Йорк. Той е близък приятел на съоснователя на Nike, Фил Найт, и двамата са възпитаници на университетската програма по лека атлетика в Университета в Орегон. Компанията заяви, че провежда разследване на отношението на Салазар към спортистите.

На 1 октомври Марк Паркър изпрати имейл до служителите на Nike, в който заяви, че компанията никога няма да се съгласи с манипулациите и подчерта своята подкрепа за Салазар.

"Що се отнася до Алберто, очевидно е труден момент за него, семейството му и неговите спортисти", пише изпълнителният директор. "Мисля, че е важно да знаете, че разгледахме тези твърдения и не открихме, че той нарушава някакви правила", добавя още той.