Руската компания Авиакапитал-Сервис съди Боинг (Boeing), че е прикрил дефекти в своя модел 737 МАКС (737 MAX) и иска да развали споразумението за доставка на 35 такива самолета, предадоха световните агенции.

Това е първият международен иск от подобен род след двете авиокатастрофи и откриването на грешки в системите на 737 МАКС.

В иска, за който първи съобщи в. "Файненшъл таймс", руската компания настоява да й бъде върнат с лихвите депозит от 35 милиона долара, както и да й се изплатят още 75 милиона долара за пропуснати ползи.

Адвокатът на Авиа заяви, че Боинг е предложил компенсация, но тя била недостатъчна.

Поръчките за Боинг 737 МАКС са хиляди. Те бяха отложени след двете катастрофи и опасенията, възникнали със сигурността на модела.

На 10 март в Етиопия се разби самолет Боинг 737 МАКС на етиопската авиокомпания Етиопиън еърлайнс (Ethiopian Airlines) и загинаха 157 души. На 29 октомври 2018 година същият модел самолет на авиокомпания Лайън еър (Lion Air) падна край бреговете на Индонезия със 189 души на борда, които изгубиха живота си.

Боинг понесе загуби за 3 милиарда долара през второто тримесечие след извънредни разходи от 4,9 милиарда долара за компенсиране на авиокомпании и други клиенти на МАКС. Американският самолетостроител работи за отстраняване на дефектите и обнови програмата си за обучение на пилоти.