Френският автомобилопроизводител Рено (Renault) отчете днес историческа загуба от 8 милиарда евро за 2020 година, белязана от коронавирусната криза, предаде Франс прес.

Тази историческа загуба се дължи главно на японския партньор Нисан (Nissan), който е 43 процента собственост на Рено и е на минус 4,9 милиарда евро, допълва БТА.

През годината продажбите на Рено са спаднали с 21,3 процента. Под 3 милиона автомобила са били продадени на автомобилен пазар, който изпадна в състояние на свободно падане.

Групата с ромбовидно лого е загубила 7,3 милиарда евро през първата половина на годината в контекста на кризата с Ковид-19. През второто полугодие загубите са намалели до 660 милиона, а приходите бележат спад от 8,9 на сто.

"Приоритет се отдава на рентабилността и на генерирането на пари в брой, както беше обявено в стратегическия ни план за възстановяване", представен през януари, посочи главният изпълнителен директор Лука де Мео, цитиран в прессъобщение. По думите му 2021 година ще бъде трудна и несигурна заради здравните кризи, както и заради доставката на електронни компоненти.

Компания не е публикувала прогнози за тази година. Тя е натрупала ликвидни резерви в размер на 16,4 милиарда евро, от които 4 милиарда заеми, гарантирани от държавата.