Френският автомобилен концерн Renault планира да потърси компенсация от Карлос Гон, неговият бивш председател и главен изпълнителен директор, за предполагаемото присвояване на средства, заради което Гон беше низвергнат от ръководния пост на алианса с Nissan и Mitsubishi, съобщава Nikkei Asia Review, цитиран от Инвестор. 

За първи пък производителят изразява намерение да търси обезщетение от Гон, който избяга със самолет в Ливан, след като беше арестуван в Япония през ноември 2018г., а Nissan заведе дело срещу него за обезщетение в размер на 10 млрд. йени (90 млн. долар).

Френските прокурори са започнали предварително разследване на Гон преди да поставят случая пред съда. За момента от Renault за завели гражданки иск за обезщетение, който според представители на компанията може да прерасне в съдебно дело.

Renault и Гон също така са в противоречие относно обезщетението за придобито право на пенсия на бившия изпълнителен директор на дружеството.

В средата на февруари френският концерн записа първата си нетна загуба от десетилетие насам на фона на спад в продажбите и по-ниски приходи от партньора Nissan Motor Co. Компанията също така обяви, че намалява с над две трети годишния си дивидент.

Дивидентът за 2019 г. ще бъде намален с повече от две трети до 1,10 евро на акция. Renault притежава 43% от Nissan, която също намали изплащанията за инвеститори.