Португалска фирма, която има завод у нас, планира да инвестира още 300 млн. евро за разширяване на мощностите си в България, както и да създаде свой регионален офис у нас. Това стана ясно при посещението на президента Румен Радев в Португалия. Българският държавен глава е поканил португалския бизнес да увеличи инвестициите си у нас.

Увеличаването на стокообмена между България и Португалия е обща цел за двете държави, но освен търговията, резултати могат да бъдат постигнати чрез ръст на инвестициите и създаване на смесени фирми за трети пазари. Това посочил Румен Радев на работна среща в Лисабон с представители на португалски компании, които планират да разширят присъствието си в България.

Според държавния глава, със своя опит в информационните технологии, комуникациите, енергетиката, туризма и производството на храни българските фирми могат да бъдат партньори на португалския бизнес за нови проекти.

Според представители на бизнеса, България и Португалия могат да обединят усилията си, за да увеличат износа на своите фирми в Европа и други региони.

Радев разговаря с председателя на парламента, срещна се с кмета на града и получи почетния ключ на Лисабон на официална церемония.

Във втория ден от визитата си в Лисабон българският държавен глава се срещна с португалския премиер Антонио Коща.

Двете държави имат общи позиции по ключови теми от европейския дневен ред, каза Радев:

"Каквито са продължаването на кохезионните и селскостопански политики и не само тяхното задължително залягане в многогодишната финансова рамка, но и на тяхното по-нататъшно развитие като гаранция за една обединена Европа".