Sanofi обяви днес, че купува американската компания American Translate Bio, специализирана в информационната рибонуклеинова киселина (иРНК - messenger ribonucleic acid (mRNA)).

Френският фармацевтичен гигант иска да ускори развитието си в областта на тази иновативна технология, използвана по-специално при ваксините срещу Covid-19.

Sanofi ще придобие всички търгувани акции на Translate Bio. Цената на придобиване - $38,00 за акция, платени в брой, което представлява обща стойност на собствения капитал от приблизително 3,2 милиарда долара, се казва в съобщение на френската компания.

Цената за придобиване представлява премия от 56% спрямо среднопретеглената пазарна стойност на акция на Translate Bio за последните 60 дни, добави Sanofi.

иРНК е една от най-иновативните технологии, появили се във фармацевтичната индустрия през последните години. Технологията претърпя рязко ускорение с covid кризата, при която първите оторизирани ваксини бяха базирани на този принцип - на лабораториите на BioNTech, в сътрудничество с Pfizer, и на Moderna, припомня АФП.

Translate Bio добавя технологична платформа за mRNA и nowi силни възможности към нашите изследвания, като допълнително подобрява способността ни да изследваме обещанието на тази технология за разработване както на най-добрите в класа ваксини, така и на терапевтични средства", каза Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Sanofi.

Нашата цел е да отключим потенциала на mRNA в други стратегически области като имунология, онкология и редки заболявания в допълнение към ваксините, изтъкна шефът на френската компания, цитиран в нейно съобщение.

Sanofi вече работи с Translate Bio за разработване на mRNA ваксина срещу Covid-19. През юни 2018 г. двете компании сключиха споразумение за сътрудничество и изключителен лиценз за разработване на ваксини с mRNA, което беше допълнително разширено през 2020 г., за да се справи с настоящите и бъдещите инфекциозни заболявания. В рамките на сътрудничеството се провеждат две текущи клинични изпитвания за mRNA ваксина, проучването на фаза 1/2 на ваксината срещу Covid-19 с резултати, очаквани през третото тримесечие на 2021 г., и изпитването за фаза 1 на сезонна антигрипна mRNA ваксина с резултати, очаквани през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Американската Translate Bio е компания за терапия с mRNA на клиничен етап, разработваща нов клас потенциално трансформиращи се лекарства за лечение на заболявания, причинени от протеинова или генна дисфункция, или за предотвратяване на инфекциозни заболявания чрез създаване на защитен имунитет.

Как действат mRNA ваксините

Писано е много, но е добре да припомним, че този тип ваксина действа като подготвя организма да се защитава срещу Ccovid-19. Ваксината съдържа молекула, наречена информационна РНК (mRNA), която носи информация за образуването на т.нар. spike (шипчест)-протеин. Това е белтък, разположен по повърхността на вируса SARS-CoV-2, който е необходим, за да може вирусът да навлезе в клетките на човешкия организъм.

Когато ваксината се приложи на човек, някои от клетките му ще разчетат информацията, носена от иРНК и временно ще започнат да произвеждат вирусния spike-протеин. След това имунната система на човека ще разпознае този протеин като чужд, ще образува антитела и ще активира Т клетките (вид бели кръвни клетки), за да го атакуват.

Ако по-късно този човек влезе в контакт с вируса на SARS-CoV-2, имунната му система ще го разпознае и ще бъде готова да защити тялото срещу него.

Информационната РНК от ваксината не остава в организма, а се разгражда скоро след ваксинирането.

"Старата" ваксина на Sanofi

Френската компания вече лансира своя ваксина срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 - Vidprevtyn. В момента тази ваксина се оценява от Европейската агенция по лекарствата.

Vidprevtyn съдържа получен в лабораторни условия "spike" (шипчест) протеин, като този, намиращ се по повърхността на SARS-CoV-2 (въз основа на рекомбинантната протеинова технология  - за рекомбинантна ДНК (rDNA)). Съдържа и друго вещество, наречено "адювант", което спомага за засилване на имунния отговор към ваксината. Когато на човек бъде приложена ваксината, имунната му система ще разпознае протеина като чужд и ще образува антитела срещу него. Ако в последствие ваксинираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде подготвена да защитава организма от вируса.

Ваксината Sanofi е разработила с британския гигант GlaxoSmithKline" (GSK). Съчетават технологията, използвана от "Sanofi" за производството на противогрипна ваксина, и утвърдената технология на GSK за пандемия.

Преди време ръководителят на департамента по ваксините на Sanofi Дейвид Лоу нарече партньорството на конкуренти в този бизнес "безпрецедентно", защото всяка компания държи "парче от пъзела".

На 27 май Sanofi и GSK обявиха началото на клинично изпитване от фаза 3 (последната стъпка преди одобряването на ваксината) за потенциалната им рекомбинантна ваксина срещу Covid-19, която според първоначалните резултати във фаза 2, споделени на 17 май, демонстрира силен имунен отговор във всички възрастни възрастови групи.

*В съобщението си Sanofi уточнява, че цената е платена при предположението (Fully Diluted Basis), че всички опции, варанти или други конвертируеми ценни книжа или инструменти или други права за придобиване на обикновени акции или други съществуващи или бъдещи класове капиталови акции са упражнени или преобразувани изцяло, независимо дали има такива опции, варанти, конвертируеми ценни книжа или инструменти или други права, които след това се предоставят или упражняват или конвертират в съответствие с техните условия.