Американската фармацевтична компания Pfizer заяви в сряда, че е получила през второто тримесечие 7.8 милиарда долара от продажби на своята ваксина срещу Covid-19, която произвежда заедно с германската BioNTech. Компанията същевременно повиши прогнозата си за продажбите на ваксината за 2021 г. до 33.5 милиарда долара от 26 милиарда долара. Причината - Делта вариантът се разпространява и учените обсъждат дали хората ще се нуждаят от ускоряване на ваксинацията.

Компанията също така заяви, че може да кандидатства за разрешение за спешна употреба за потенциална бустер доза още през август, като отбеляза, че вероятно такава вероятно ще е необходима за подобряване на защитата на фона на възраждането на инфекциите в много страни, съобщи Reuters.

Нови данни показват, че трета доза генерира вирусно неутрализиращи антитела над 5 пъти по-високи при по-млади хора и повече от 11 пъти по-високи при по-възрастни хора, отколкото получените от две дози, каза Pfizer.

Какви печалби нови ваксината

Финансовите резултати на компанията за второто тримесечие също надвишават очакванията на Wall Street относно печалбите и приходите, съобщи CNBC. Ето как се справи Pfizer в сравнение с очакванията на Wall Street, според средните оценки, съставени от Refinitiv:

Коригирана печалба на акция: $1,07 на акция срещу 97 цента на акция очаквана

Приходи: $18,98 млрд. срещу $18,74 млрд. в прогноза

Акциите на Pfizer поскъпнаха с 2% до 42,98 долара едната при сутрешната търговия.

Сега Pfizer очаква печалби за цялата година в диапазона от $3,95 до $4,05 на акция. Това е увеличение от предишния диапазон 3,55 - 3,65 долара за акция.

Второто тримесечие беше забележително, най-вече в това, че скоростта и ефективността на нашите усилия съвместно с  BioNTech за подпомагане на ваксинирането на света срещу Covid-19 са безпрецедентни, като сега повече от милиард дози BNT162b2 са доставени в световен мащаб, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Миналата седмица Johnson&Johnson прогнозира, че ще продаде ваксини срещу Covid-19 за 2,5 милиарда долара през цялата година на 2,5 млрд. долара, докато Moderna - конкурентът на Pfizer при mRNA ваксините, прогнозира 19,2 млрд. долара.

Трета доза или направо нова ваксина

CNBC също изтъква намерението на Pfizer за третата доза, като пояснява, че причина за това са наблюдаваните признаци на отслабване на имунитета, предизвикан от ваксината срещу Covid. Компанията разработва бустер ваксинация, за да я насочи към Делта варианта.

"Очаква се световното търсене на ваксини срещу вируса да продължи и като цяло положителното отношение към ваксината на Pfizer ... поставя компанията в силна позиция да се възползва от бъдещето", каза пред Reuters анализаторът от UK.Investing.com Самюъл Индик.

Pfizer и BioNTech планират следващия месец да тестват версия на ваксината, специално проектирана за бързо разпространяващия се вариант Делта, като първата партида вече е произведена, каза Pfizer.