Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година, а е планирано изграждането на Терминал 3 да започне през първото тримесечие на 2026 година. Строителството ще продължи 3 години. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" - концесионер на летището, Хесус Кабайеро.

По думите му 7 200 000 пътници е обслужил аеропортът през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година. На въпрос дали летището се е възстановило напълно след пандемията Кабайеро отговори:

"По отношение на броя пътници летището се е възстановило, но по отношение на полетите все още сме под нивото на 2019 година. Това означава, че полетите са запълнени, но все още страдаме от липсата на самолети на пазара, от което авиокомпаниите изпитват затруднение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем кризата след пандемията".

През миналата година 31 авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище "София", като през тази година те ще се увеличат с още две. През това лято ще има редовни полети от и до 78 дестинации, а чартърни - от и до 28 дестинации.

За това лято ще има 4 или 5 нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол, каза още Хесус Кабайеро.

Той посочи още, че до края на годината фирмата концесионер ще инвестира с натрупване 100 милиона лева. До момента са инвестирани 60 милиона, а до края на годината още 40.

Започна изграждането на нов открит паркинг, следва реконструкцията на закрития паркинг и на гишетата за чекиране, смяната на багажната система, както и зоната за хранене, през следващата година ще има ново оборудване, с което да се увеличи капацитета при проверките за сигурност.