Във време на пандемия с нейните вълни и палитра от мутации на коронавируса SARS-Cov-2, на договори, спорове, неизпълнени обещания, и нови обещания - все за ваксини, светът стана свидетел на уникални събития в света на бизнеса. Някои от най-големите фармацевтични компании обединиха усилията си с отдавнашни конкуренти, за да бутат напред производството на ваксини срещу Covid-19. Създават се необичайни съюзи, които чертаят перспектива за значително увеличаване на добива и доставките до лятото и до края на годината.

Отчаяната нужда от ваксини срещу Covid-19 превърна вечни конкуренти в индустрията за лекарства и други ваксини в съюзници в борбата с пандемията.

Подобни партньорства, особено договорени и уредени в кратки срокове (за седмици), са херкулесова задача в света на мултинационалните фармацевтични компании, както се изрази "Файненшъл таймс" (FT).

Прави впечатление, че неуспели в проучванията и производството на ваксини компании подпомагат усилията на други, които или вече произвеждат, или са на прага на одобрението и последващия пласмент.

Френската фармацевтична компания "Санофи" и британската "ГлаксоСмитКлайн" (GlaxoSmithKline" (GSK) - алианс между двама от най-големите производители на ваксини в света, разработват своя продукт, който е във втора фаза на изпитване. На 22 февруари GSK съобщи, че ако резултатите от тази фаза (в която участват 720 доброволци на 18 и повече години) са положителни, през второто тримесечие ще започне третата фаза тестове. Очаква се ваксината да е налична до края на годината.

"Пред тази безпрецедентна глобална здравна криза е ясно, че никоя компания не може да се справи сама. Ето защо Sanofi продължава да допълва своя опит и ресурси с този на нашите връстници", заяви Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор Санофи, цитиран в съобщение на компанията.

Двете компании разработват ваксина срещу Covid-19 въз основа на рекомбинантната протеинова технология (технология за рекомбинантна ДНК (rDNA)). Съчетават се технологията, използвана от "Sanofi" за производството на противогрипна ваксина, и утвърдената технология на GSK за пандемия.

"Нашата цел е да работим с най-добрите и най-ярките в области, които искаме да проучим дълбоко", каза д-р Хал Барън, главен научен директор на GSK и президент на научноизследователската и развойна дейност. "Що се отнася до Covid-19, ние търсихме сътрудници, които да подобрят стратегията ни по начин, по който не бихме могли да направим сами."

Наричайки партньорството на съперници "безпрецедентно", ръководителят на департамента по ваксините на "Санофи" Дейвид Лоу заяви пред Financial Times преди година, че обединяването има смисъл, защото всяка компания държи "парче от пъзела".

Ваксината е една от предварително избраните от Европейската комисия. Томас Трумпф, изпълнителен вицепрезидент на "Санофи", каза, че компанията има 6 месеца преди да даде приоритет на собствената си ваксина срещу COVID-19.

През това време френският производител на лекарства ще включи свои заводи в усилията за добиването на ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзер" (Pfizer) и неговия партньор "Бионтех" (BioNTech). "Санофи" се ангажира да подпомогне "Пфайзер-Бионтех" в пълненето на флакони със 125 млн. дози от ваксината им.

"Санофи" обяви, че ще помогне и на друг производител на ваксина - "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson).

Швейцарският гигант "Новартис" (Novartis) също се притече на помощ на "Пфайзер-Бионтех", като ще включи свой завод във финалния етап от производството на ваксината. Още през юли се очакват ваксини на "Пфайзер-Бионтех" от завода на "Новартис". Компанията прави промени в производствената линия на своя завод в Швейцария, наема повече служители и пренасочва производството на други продукти, за да се приспособи към нужното.

"Новартис" ще помогне и на германската биотехнологична компания "Кюрвак" (CureVac) за производството на експерименталната й ваксина срещу COVID-19.

Ройтерс съобщи наскоро, че до края на 2021 година "Новартис" планира да произведе иРНК молекулите, на които е базирана ваксината с две дози, както и "насипни лекарствени продукти" за до 50 милиона дози, а също и до 200 милиона допълнителни дози през 2022 година, обявиха днес двете компании.

Очаква се доставките от завода в австрийския град Кундъл да започнат през лятото на тази година, се допълва в съобщението си агенцията.

Фармацевтичните компании "Бакстер" (Baxter International) и "Ендо" (Endo International) също се включиха в играта, като се договориха да помогнат на специализираната в производството на ваксини компания "Новавакс" (Novavax) да произведе своя продукт срещу Covid-19. Според директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов ваксината на "Новавакс" (първата антигенна ваксина) може да бъде одобрена преди средата на годината.

Политически поощрение

Известно е, че САЩ и ЕС финансираха миналата година с милиарди долари проучванията на различни компании и производството на ваксини. След това бяха подписани и споразумения за доставки, за които въпреки че беше предплатено, не се изпълняват в срок от някои компании.

В края на януари стана известно, че тежко засегнатите от пандемията Съединени щати проучват възможността екипът за реагиране срещу Covid-19 на Белия дом да поощри фармацевтични компании да започнат производство на ваксини на свои конкуренти.

Екипът за реагиране срещу Covid повдигна въпроса производителите на лекарства, които не правят ваксини, да бъдат подтикнати към производство на ваксините на "Пфайзер" или "Модерна" (Moderna), като това се регламентира със Закона за военната продукция. "Не искам да говоря за конкретни имена, но ще кажа, че проучваме всички възможни варианти", каза на 27 януари Анди Славит, старши съветник на екипа за реакция на Covid-19 в Белия дом, на брифинг за медиите в отговор на въпрос дали администрацията на Байдън принуждава един производител на лекарства да произведе ваксина на друг. "Това са деликатни процеси и трябва да се извършват по начин, който осигурява безпрепятствена работа, но ние не се страхуваме да проучим всеки вариант, за да получим повече ваксини за обществеността възможно най-бързо", отговори Славит, цитиран от Ройтерс (Reuters)

В първите дни на март стана известно, че "Мерк" (Merck & Co.) ще помогне за производството на току-що одобрената (в САЩ - в ЕС вероятно на 11 март) ваксина срещу коронавирус на "Джонсън и Джонсън" в опит да разшири предлагането по-бързо. Съобщението дойде от Белия дом в момент на ускоряване на усилията за производство на еднодозовата ваксина. Длъжностни лица заявиха, че компанията "Джонсън и Джонсън" се е сблъскала с неочаквани производствени проблеми и е произвела само 3,9 милиона дози преди да получи на 27 февруари разрешение за спешна употреба в САЩ. Компанията обеща да достави 100 милиона дози до края на юни.

"Мерк" разкри, че води преговори за подпомагане на други фармацевтични компании при производството им на ваксини, но не каза дали предстоят други сделки, а само че "остава непоколебим в ангажимента да допринесе за глобалния отговор на пандемията и за подготовката за справяне с бъдещи пандемии".

Изправен пред въпроси за изплъзващия се график на доставките на компанията, вицепрезидентът на "Джонсън и Джонсън" Ричард Нетълс заяви пред депутатите от Камарата на представителите миналата седмица, че компанията се е сблъскала със "значителни предизвикателства" заради "изключително сложния" производствен процес. Очакваше се помощта от "Мерк" да помогне "Джонсън и Джонсън" да изпълни своите производствени ангажименти и да разшири още повече доставките.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви преди дни, че са необходими "всички усилия на администрацията", за да накара двамата исторически съперници да работят заедно върху ваксините, въпреки че разговорите между двете компании продължават от месеци. Има разлика между разговорите и тяхното придвижване напред до резултат, каза тя.

"Мерк" обяви неотдавна, че се отказва от разработването на две свои ваксини срещу Covid-19, но продължава да работи върху два варианта за лечение на новия коронавирус.

Докъде в партньорството

Д-р Джеймс М. Крик от университета в Лъфбъроу (Loughborough University) и баща му професор Дейвид Крик от университета в Отава (University of Ottawa) подчертаха, че винаги ще има елемент на конкурентност - дори и малък - при всяка стратегия за сътрудничество. "Бизнесът не бива да зависи единствено от партньорите си, за да оцелее."

В студия на университета д-р Джеймс М. Крик каза: "Собственици и мениджъри се насърчават да признаят, че след като тази глобална пандемия приключи и при наложено регулиране на някои форми на сътрудничество, може да е предизвикателство за тях да прекратят партньорствата с конкуренти. "Следователно те трябва да се споразумеят за степента, в която ще си сътрудничат преди обстоятелствата да се променят."

Шефовете на индустрията трябва да са наясно до каква степен им е позволено да участват в партньорства с конкуренти, казват експертите баща и син. Въпреки че регулациите в много страни са облекчени, за да позволят на предприятията да оцелеят от пандемията, все още има действащи разпоредби, които могат да наказват фирмите за незаконни тайни практики, като например формиране на монополи и картели, се казва в студията на д-р Джеймс М. Крик.