Сърбия се оформя като регионален лидер в производството на ваксини срещу Covid-19. Тръгна с руската ваксина Спутник V и продължава с китайската Синофарм. Намерението, според сръбските власти, е ваксините да бъдат близо и така - достъпни за всички страни в района.

Китайски ваксина за близки и по-далечни страни

Вчера в Белград бе подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество за производството на китайската ваксина "Синофарм" (разработена от Sinopharm/China National Pharmaceutical Group). Сръбското правителство, китайският производител на ваксини и партньори от Обединените арабски емирства направиха първа крачка към строителството на фабрика за ваксини в Сърбия, договорена по време на посещението на сръбския президент Александър Вучич в ОАЕ през март тази година.

Според сръбския премиер Ана Бърнабич, фабриката трябва да бъде готова до края на годината.

"Имаме амбициозни цели... паралелно с това да можем да започнем пълненето на ваксини и да имаме 10 милиона дози, напълнени в Сърбия. Скоро след това можем да започнем и цялостния процес на производството им", заяви Ана Бърнабич, цитирана в съобщение на правителството на Сърбия.

Според нея това е важна крачка не само за Сърбия, но и за целия регион, тъй като "ваксините ще бъдат по-близо и по-достъпни и ще бъдем по-подготвени да се борим срещу пандемията от коронавирус".

Нещо повече Белград поставя начало на по-мащабно сътрудничество между Сърбия, Китай и ОАЕ в областта на биомедицината, биониформатиката, прилагането на изкуствен интелект във фармацията.

"Продължаваме сътрудничеството, което установихме през трудния период на коронакризата, когато заедно изградихме две лаборатории за PCR тестове", добави Бърнабич.

Премиерът изрази благодарност на Синофарм за сътрудничеството по време на пандемията, като заяви, че Сърбия е закупила четири милиона дози ваксина от тази компания и че са доставени 4,2 милиона, като 200 000 дози са дарение, а определени количества са пристигнали по-рано.

Пекин пробива през Белград

Наред с приповдигнатото настроение от новото начало на сътрудничеството между двете двете страни (макар и в конкретни области) посланикът на Китай в Белград Чен Бо заяви на брифинг с Бърнабич, че страната й се опитва да изпълни обещанието на президента Си Дзинпин, че китайската ваксина срещу коронавирус ще бъде глобален обществен продукт.

Бо отбеляза, че китайската страна е доставила над 500 милиона дози и активни вещества за ваксината на повече от 100 държави и международни организации.

Ние високо ценим факта, че правителството на Сърбия оказва помощ на други страни в региона във ваксинацията и китайската страна е готова да положи съвместни усилия със сръбските партньори и ОАЕ, за да построи фабрика възможно най-скоро, каза китайският посланик.

Според нея, Сърбия не само ще има достатъчно ваксини за вътрешна употреба, но и ще може да оказва по-голяма помощ на други страни в борбата срещу пандемията.

В Абу Даби през март Вучич каза след разговори с престолонаследника на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, че е постигнат голям договор за "съвсем нова фабрика на зелено за производство на ваксината на "Синофарм", която ще бъде произвеждана заедно с ОАЕ и Китай в Сърбия.

"Ще имаме големи количества ваксини за нас, а и за целия регион, защото това, което научих тази вечер (11 март), е, че ще трябва, макар и на производствена цена, да дадем ваксини на региона, защото всичко това, което правим, да лекуваме нашите хора или да действаме превантивно, не струва, ако има проблем в региона", изтъкна Вучич.

Спутник V за Европа

Сърбия първа в Европа произвежда руската ваксина Спутник V. На 4 юни страната даде официално начало на индустриалното производство на руската ваксина срещу коронавирус.

Натискането на бутона, задействал производствената линия в Института по вирусология, ваксини и серуми Торлак, бе наблюдавано чрез видео връзка от президентите Александър Вучич и Владимир Путин.

Вучич заяви, че благодарение на усилията на руските учени и с голяма подкрепа от президента Путин днес сме свидетели на голяма крачка напред, която Сърбия прави в борбата срещу COVID-19.

Сръбският президент изрази задоволство от щедрия по думите му трансфер на знания и технологии, които Сърбия първа получава извън Русия и който дава резултат от днес (4 юни) - производството на ваксината Спуник V в Сърбия.

След три серии за валидиране оттогава Сърбия произвежда серийно четири милиона дози ваксина Спутник V (по план и договореност).

Държавният телевизионен канал "Русия 24" на свой ред показа президента Владимир Путин, наблюдавайки старта на производството на ваксини в Сърбия чрез видеовръзка (Путин е гледал едновременния старта на производството на ваксината не само в Сърбия, но и в Аржентина).

Руската ваксина, произведена в Сърбия (и Аржентина), ще задоволи първо своите вътрешни нужди и се очаква да бъде изнесена на по-късен етап, заяви тогава Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който пуска на пазара ваксината.

През месец май бе съобщено, че сръбското правителство и президентът Вучич са решили държавата да инвестира в института "Торлак" 50 милиона евро за оборудване, което да позволи от следващата година да започне пълният цикъл на производство на Спутник V. Руският институт "Гамалея" потвърди качеството на ваксината, произведена в "Торлак", и одобри производството й в Сърбия.

Одобрени/неодобрени

На 7 май Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че включва ваксината Синофарм в списъка ваксини за спешна употреба, като даде зелена светлина за въвеждането й в световен мащаб.

Тоест няма пазарна пречка пред сръбския продукт на Синофарм.

Но на 23 юни СЗО заяви, че е открила някои проблеми в производството на Спутник V - по-конкретно в пълненето на флаконите в едно от четирите предприятия, произвеждащи ваксината в Русия - това в Башкирия.

Ваксината, широко използвана в Русия и одобрена за употреба в над 60 държави, е в процес на преглед от СЗО и Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Евентуалното одобрение ще отвори нови пазари за руската ваксина, особено в Европа, констатира СЗО.

Сърбия (и Русия) само това и чакат, за да разширят пазарните перспективи пред Спутник V.