Много се писа у нас за семейството, което създаде ваксината срещу коронавируса - за мозъците зад ваксината на Biontech (и Pfizer): съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи, които имат турски корени, но с живот, преминал в Германия.

Време е да представим, макар и накратко, съоснователят на Moderna и неин председател - арменецът Нубар Афеян. Както е известно ваксината на Moderna е втората след тази на Pfizer - Biontech, одобрена от Европейската агенция за лекарствата (и ред други страни). Днес, 13 януари, се извършват първите доставки на ваксината едновременно във всички европейски държави - България стартира с 2400 дози.

Нубар Афеян е емигрант (както и Угур Шахин) и фен на баскетбола, който нарича себе си "паралелен предприемач" поради стратегията си да съосновава и подпомага научни и технологични дейности - десетки стартиращи компании.

"Роден съм в арменско семейство, което живееше в Бейрут, столицата на Ливан, и през 1975 г. емигрирах по спешност в Канада, която любезно прие моето семейство като избягали от гражданската война, давайки ни гражданство." Това каза за себе си Нубар Афеян в разговор с Гари Писано, професор в Харвардското бизнес училище.

Дядото на Нубар Афеян е оцелял от геноцида над арменците в Османската империя. А когато семейството е емигрирало в Канада, Нубар е бил на 13 години.

"Израснах в Канада, завърших колеж и в крайна сметка дойдох в Бостън, за да уча в Масачузетския технологичен институт (МТИ - MIT). По това време интересите ми бяха насочени към инженерството, особено към химическото инженерство (такава е и бакалавърската му степен от 1983 г.). Но преминах границата, като се фокусирах върху биологичното инженерство. Затова бях един от първите завършили докторантура в полето на този хибрид между инженерство и наука."

Докторската си степен - по биохимично инженерство, Нубар Афеян получава в MTI - по това време единствената институция, която предлага научни степени, пише в своя статия Businessinsider.

Кой е той всъщност

Д-р Нубар Афеян е съосновател и председател на Moderna и основател и главен изпълнителен директор на Flagship Pioneering, предприятие, в което предприемачески настроени учени изобретатели дават новаторски решения за подобряване на човешкото здраве, хранене и устойчивост. Д-р Афеян е лектор в Харвардското бизнес училище; и от 2000 до 2016 г. е старши преподавател в Масачузетския технологичен институт - в неговата школа по мениджмънт (MIT"s Sloan School of Management), където изнася курсове по технологично предприемачество, иновации и лидерство. Той преподава и говори по целия свят по теми, вариращи от предприемачество, иновации и икономическо развитие до биологично инженерство, нови лекарства и възобновяема енергия. Член е на ръководното тяло на МIT (Corporation of MIT) и на настоятелството на Бостънския симфоничен оркестър.

Да се върнем към началото

"През 1987 г. в крайна сметка направих голям скок в увереността си и създадох компания, което тогава не беше традиционният път за прогрес. Отгледах и управлявах PerSeptive Biosystems в продължение на 10 години, пет от тях като публична компания. В крайна сметка тя се превърна в най-голямата компания за инструментариум в областта на протеините, в науките за живота. Включих се в редица други стартъпи по пътя през 90-те. Всичко това доведе до създаването на "Флагман"-а (Flagship Pioneering) преди около 20 години - предприятие, в което учените с предприемачески дух измислят на пръв поглед неразумни решения на предизвикателствата пред човешкото здраве. Те започват с въпроса "Ами ако?" и се придвижват към неочаквания отговор "Оказва се", в резултат на което се създават водещи компании със значително въздействие. "Флагман"-ът на Афеян е насърчил развитието на повече от 100 научни начинания на обща стойност от 30 милиарда долара, хиляди патенти и заявки за патенти и над 50 лекарства в клинично развитие.

Малко за бурния му бизнес път

По време на кариерата си като изобретател, предприемач и главен изпълнителен директор Нубар Афеян основава и помага за изграждането на над 50 стартъпа в областта на науката и технологиите за живота. Преди да създаде "Флагман"-а той основава и става главен изпълнителен директор (бил е само на 24 години) на PerSeptive Biosystems, лидер в биоинструментариума, с годишни приходи от 100 милиона долара. След придобиването на PerSeptive от Perkin Elmer /Applera Corporation през 1998 г., Афеян става старши вицепрезидент и главен бизнес директор на Applera, където инициира и ръководи създаването на Celera Genomics. Той е член на бордовете на редица водещи публични и частни компании, включително Moderna (NASDAQ: MRNA), където е председател, Rubius Therapeutics (NASDAQ: RUBY), Cellarity, Omega Therapeutics, Tessera Therapeutics и други. По-рано Афеян е сред основателите, директор и инвеститор в изключително успешни начинания, сред които Chemgenics Pharmaceuticals (придобит от Millenium Pharmaceuticals), Color Kinetics (придобит от Philips), Adnexus Therapeutics (придобит от Bristol-Myers Squibb) и Affinnova (придобит от AC Nielsen).

Пред Businessinsider Нубар Афеян каза, че се е срещнал с първия си потенциален инвеститор "само ден или нещо такова" след "Черния понеделник" - историческия срив на фондовия пазар от 1987 г. "Погледнато назад, това беше късмет за мен, защото след това спря почти всякакво бизнес начинание, а аз продължих, защото бях склонен да опитам дали мога да създам компания." Афеян отбелязва, че имал около 300 000 долара начален капитал, за да стартира компанията. През 1989 г. Perseptive Biosystems "в крайна сметка привлече малко рисков капитал". Става публична компания през 1992 г.; през 1998 г. е придобита от The Perkin-Elmer Corporation.

"В 10-годишното си пътуване до 1997 г. вероятно съм допуснал всяка грешка, описана в книгите", каза Афеян. Но компанията, която стана публична, когато той е бил на около 29 години, му даде възможност да научи отрано за "разхвърляния, бурен" свят на стартъпите, отбелязва Businessinsider.

Нубар Афеян е страстен защитник на приноса на имигрантите за икономическия и научния прогрес. Заради това той получи наградата "Златна врата" (Golden Door) през 2017 г. от Международния институт на Нова Англия, в чест на изключителния му принос към американското общество като гражданин на САЩ, роден в чужбина. Година по-рано влиза в списъка "Велики имигранти" на корпорация "Карнеги" (Carnegie).

А сега за Moderna, Нубар Афеян и ваксините

"Представете си фабрика за производство на лекарства: има суровини, внимателно усъвършенствани протоколи, поточни линии, където се произвеждат лекарствата. Има майстор, който следи за производството - указва какво да се направи, колко и кога. Всичко е много сложно. Освен това е и голямо: фармацевтичните фабрики могат да работят на площ до 800 000 квадратни метра и повече."

Как обаче съоснователят и председател на Moderna вижда фабриката за лекарства: с диаметър около 25 µm, по-малък от ширината на човешки косъм. (Микрометърът, наричан още микрон, е метрична мерна единица за дължина, равна на 0,001 mm.) Тази "фабрика" е клетка, а нейният "майстор" е пратеник РНК (иРНК - информационна РНК, mRNA - Messenger RNA) - молекулата, която пренася инструкциите на ДНК към "машината" за производство на протеина на клетката.*

Moderna ще достави на ЕС общо 160 милиона дози между първото и третото тримесечие на 2021 г.

Снимка: AP/БТА

"Moderna" обяснява така "пратеника": иРНК - информационна РНК (Messenger RNA или mRNA) играе фундаментална роля в човешката биология, като прехвърля инструкциите, съхранявани в ДНК, за да създаде протеините, необходими във всяка жива клетка. Нашият подход е да използваме иРНК лекарства, за да инструктираме клетките на пациента да произвеждат протеини, които биха могли да предотвратят болести или да ги лекуват.

Афеян казва, че ваксината срещу COVID-19 и познанието, създадено около иРНК, ще доведе до "повече наука, повече изследвания, повече продукти".

Той изтъква, че обществеността е разбрала за mRNA миналия март, когато започват клиничните изпитвания на ваксината. Но "има 10-годишна история, която включва милиарди долари инвестиции, упорита работа на стотици хора, подадени стотици патенти."

С други думи, ваксината не се е случила само през месеците, откакто Moderna за първи път започва да работи върху коронавируса; това е кулминацията на близо десетилетие на изследвания и изобретения. Сега, когато Moderna и mRNA имат тази обществена популярност (включително и покрай ваксината на Pfizer - BionTech), предстоят още иновации.

"Смятаме, че тази платформа ще породи десетки нови лекарства и ваксини; ние увеличаваме усилията си в това отношение", подчерта Афеян пред Businessinsider.

Най-вече това ще бъде демонстрация пред обществеността "на силата на иновациите и науката, която идва на помощ на едно от най-големите предизвикателства в живота ни".

Moderna е готова да трансформира фармацевтичната индустрия. Чрез проектиране на нови форми на молекулата, компанията работи за създаването на mRNA лекарства, за да инструктира собствените клетки на пациента да произвеждат протеини, които биха могли да предотвратят, да лекуват болести - и, казва Афеян, "всяка една клетка в тялото получава своите инструкции от mRNA".

Пред Mirrorspectator Афеян казва: "Добрата новина за нас беше, че нашият екип си сътрудничи с екипа на Националния здравен институт по разработката на други ваксини срещу коронавирус. Например заедно работихме с тях върху ваксината за респираторен синдром в Близкия изток (MERS), използвайки същата технология на mRNA. Така че не започнахме от нулата, имахме координация и това е причината да се движим много бързо" при създаването на ваксината срещу COVID-19.

На 6 януари Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Moderna. "Оценявам това положително развитие, което идва в специален ден за арменците, когато празнуваме Коледа. Екипът на Moderna приветства възможността да помогне на Европа да отвърне на удара срещу пандемията от COVID19, написа в Twitter Нубар Афеян.

На 11 януари Moderna съобщи, че разширява своята гама от иновативни ваксини с три нови програми за развитие, базирани на клиничния успех на портфолиото си от инфекциозни болести към днешна дата - въз основа на опита на компанията с нейната ваксина COVID-19. Програмите за развитие са кандидати за mRNA ваксина срещу сезонен грип, ХИВ и вируса Nipah (Вирус на болестта Нипа - остро протичащо респираторно и неврологично заболяване).

*Има три вида РНК (рибонуклеинова киселина): месинджър (mRNA), рибозомална (rRNA) и транспортерна (rNAt).

Пратеник РНК - научното обяснение

Това е молекулата, отговорна за въвеждането на генетична информация от ДНК в цитоплазмата. Когато една клетка изисква производството на определен протеин, ДНК инициира процеса на транскрипция, чрез който се копира генетичният код, като по този начин се синтезира иРНК лента. Тази РНК действа като мобилно копие на ДНК, която пренася съобщението към цитоплазмата и информира за вида протеин, който трябва да бъде произведен (обяснението е цитирано от bg.uzvisit.com).