Енергийният консултант и бизнесмен Христо Ковачки отново се срещна с основателя на Фондация "Джордж Х. У. Буш" Нийл Буш и неговия екип от технологични лидери и експерти от цял свят по повод въвеждането на иновации в българската енергетика. 

Срещата е продължение от зараждащото се партньорство, обявено публично в средата на миналата година. "Горд съм, че имам невероятната възможност да работя лично с г-н Нийл Буш и неговите глобални съветници, които ръководят глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии. Ако нашите генерални планове се осъществят, ние ще въведем невероятни и изключително иновативни технологии в енергетиката на нашата малка балканска страна", каза Христо Ковачки. 

Двете страни обсъдиха партньорството си при реализирането на инвестиционни проекти за внедряване на иновативни методи за извличане на стойност от въглищата в българските енергийни предприятия. Коментирани са и вариантите за доставка на американско оборудване. 

Нийл Буш в партньорство с няколко технологични компании, сред които американските PANGEA и JET-EU, заедно с енергийния консултант Христо Ковачки обсъждат стартиране на пилотен проект за декарбонизация чрез улавяне на въглеродни емисии с помощта на амоняк в български електроцентрали. 

Българският енергиен консултант обясни, че при използване на технологията се генерира продукт с добавена стойност под формата на тор, който е подходящ за използване в селското стопанство и съответно, може да формира нов продукт за доставки за друга индустрия. 

Синът на 41-вия американски президент Джордж Хърбърт Уокър Буш - Нийл Буш, си партнира с американските PANGEA и Interlink Capital Strategies, които имат опит в значителен брой проекти, които, ако бъдат реализирани в България, ще гарантират безпроблемното изпълнение на целия процес на декарбонизация на енергетиката

Нийл Буш е основател и председател на Фондация "Джордж Х. У. Буш" и е известен със своята обширна филантропска и благотворителна дейност по целия свят. От години основната му дейност е в ролята на консултант и инвеститор именно в иновативни технологии в областта на енергетиката.