Европейската комисия публикува интерактивна карта, която показва капацитета за производство на ваксини срещу COVID-19 в ЕС по цялата верига на доставки, съобщи пресслужбата на ЕК.

Картата се основава на данни, получени от работната група за промишлено разрастване на производството на ваксини срещу COVID-19, на данни, събрани по време на събитията и срещите за намиране на партньори, организирани от Комисията през март, на публично достъпна информация и такава, споделена от държавите членки. Тези данни ще бъдат допълвани и актуализирани. Възможно е дружествата да имат дори по-голям капацитет от отразения на картата, тъй като работната група категоризира компаниите въз основа на тяхната основна област на дейност.

"С повече от един милиард произведени дози ваксини нашата индустрия помогна на ЕС да се превърне в най-ваксинирания континент в света и водещ износител на ваксини срещу COVID-19 в света", каза еврокомисарят Тиери бретон, който отговаря за вътрешния пазар, цитиран в съобщението.

"Тази интерактивна карта, включваща стотици базирани в ЕС производители, доставчици и дистрибутори, показва широкообхватната индустриална екосистема, както и потенциала за нови индустриални партньорства за допълнително повишаване на нашата готовност за извънредни ситуации в здравеопазването."

Интерактивна карта на капацитета за производство на ваксини срещу COVID-19 в ЕС и веригата на доставки в страните от Общността

Карта: ec.europa.eu

Общо центровете, както може да се види от картата, са 366.

Достатъчно увеличение на картата показва, че центровете в България са 4 - за доставки и производство.

Компаниите са категоризирани въз основа на тяхната основна дейност, което не изключва възможността компаниите да имат повече капацитет от отразения в картата.

Работната група за промишлено разрастване на производството на ваксини срещу COVID-19 беше създадена от Комисията през февруари 2021 година, за да се увеличи производственият капацитет, като действа на принципа "обслужване на едно гише" за производителите, търсещи подкрепа, и да се установят и преодолеят пречките по отношение на производствения капацитет и веригата на доставки.

В документа, разпространен от Ек днес, се посочват одобрените четири вида ваксини в ЕС, както и две в процес на развитие - договорите са сключени, очакват се разрешенията, за да бъдат закупени количествата.

За други две се водят все още научни и изследователски разговори.

До края на юли 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС ще са получили по една доза ваксина, съобщи по-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя допълни, че това изпълнява поставената от ЕС цел, въпреки че първоначалните заявки на комисията бяха до края на юли да бъдат ваксинирани изцяло 70 на сто от навършилите пълнолетие.

Фон дер Лайен отбеляза, че напълно ваксинираните в следващите дни ще достигнат 57 на сто.

Говорите на ЕК, цитиран от БТА, обаче заяви, че работата не е свършена и целта е пълното ваксиниране на 70 на сто от навършилите пълнолетие. Важно е държавите, щом получат дозите, бързо да ги поставят, това зависи от тях. Винаги сме казвали, че е необходима пълна ваксинация, не сме постигнали заложената през януари цел (за ваксиниране на поне 70% от пълнолетното население на ЕС до началото на лятото - б.р.), добави говорителят.