Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG), компанията оператор на изграждането на газопровода "Северен поток - 2" от Русия до Германия, съобщи, че прави оценка на приетия от комисия на американския Сенат проектозакон, предлагащ санкции срещу участващите в изграждането на проекта, предаде Ройтерс.

Компанията посочва, че все още е твърде рано да се правят коментари за евентуалните последици.

Сенатската комисия за външните работи прие вчера проектозакон за налагане на санкции на компаниите и лицата, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток-2".

Проектозаконът отразява притесненията на някои конгресмени от руското влияние в Европа. За да се превърне в закон обаче, документът трябва да бъде приет също така от целия Сенат и от Камарата на представителите, а също така да бъде подписан от Доналд Тръмп.

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм-2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането. Партньорите на Газпром ще финансират 50 процента от проекта.